Házi áfonyás, citromos galette sok gyümölccsel: a franciák mennyei pitéje
Tombol a piteszezon, készíts minél többfélét! A hajtogatott, rusztikus külsejű galette remek választás.
Ez az almás galette egy igazi őszi, ízekben gazdag sütemény, amelynek kezdőként is bátran nekifoghatsz, hiszen gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A francia desszert egyik ismérve ugyanis, hogy nincsen szükség hozzá sütőformára, hiszen egy nagyobb méretű tepsiben is tökéletesen megsül.
Az alma és a fahéj párosa önmagában is sok jót ígér, azonban egy selymes, édes mandulavajas krém is kiegészíti őket: ettől lesz a desszert tökéletes. Mandulavajat otthon is könnyen készíthetsz egy aprítógép segítségével, és így sokkal olcsóbban megúszod, mintha boltban vennéd. A desszert nem tartalmaz tojást vagy tejtermékeket, így növényi étrendbe is beilleszthető.
Először a tésztát készítjük el. Ehhez tegyük a lisztet egy közepes tálba, keverjük hozzá a barna cukrot és a sót, majd morzsoljuk össze vele a kockákra vágott vajalternatívát.
Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle ruganyos tésztát. Formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben.
Közben készítsük elő az almát. Hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre, és tegyük tálba. Egy kisebb tálkában keverjük össze a mandulavajat, a fahéjat, a juharszirupot és a vaníliakivonatot, és forgassuk össze az almaszeletekkel, hogy azokat mindenhol jól átjárja. Tegyük félre.
Ha letelt az idő, akkor a tésztát tegyük lisztezett felületre, és nyújtsuk 30 cm átmérőjűre. A sodrófa segítségével helyezzük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kanalazzuk rá az almát úgy, hogy a széleken egy 5 cm-es sávot üresen hagyunk. Ezt a részt hajtogassuk a töltelékre, majd kenjük be kevés szójaitallal. Szórjuk meg dióval, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.
Tipp: ha juharszirup helyett cukrot vagy más, nem folyékony édesítőt használunk, akkor keverjünk a krémhez 2-3 evőkanál növényi italt vagy vizet, különben nagyon sűrű lesz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu