![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A 10 legjobb recept a francia konyhából: gratin, croissant, mousse és társai
![gratin](https://kep.index.hu/1/0/4165/41655/416557/41655722_3179846_5c59f840634b39a864ab035fa360907f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Érdemes megismerkedni a francia konyha remekeivel, a legtöbbel valószínűleg már találkoztál, de ha nem készítetted még el őket házilag, itt az idő.
Nagyon nehéz volt kiválasztani, melyik 10 étel kerüljön a válogatásba, ugyanis se szeri, se száma az isteni francia recepteknek. Habár az alábbi felsorolásban most nem kapott helyet, érdemes kipróbálni a parmentier-t, a krumplipüré alatt sült húsos ragut, de a francia módra készült csirkecombot, a chicken casseur-t is. Ha pedig a desszertek terén bővítenéd még a repertoárt, a francia narancsos palacsintát, a madeleine-t és a tarte tatint se hagyd ki.
Főételek
Ratatouille
Ha francia főételre gondolsz, valószínűleg a ratatouille jut először az eszedbe, ha láttad a L’ecsó című animációs filmet, akkor pedig egészen biztosan. A francia lecsó teljesen más az általunk ismert verziótól, könnyed, teljesen húsmentes, és tele van sok friss zöldfűszerrel. A paradicsom és paprika mellé padlizsán és cukkini is kerül, a pirult, picit még roppanós zöldségek tökéletes egytálételt alkotnak.
![francia](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4165/41654/416541/41654168_1a46cdaec1e0d070363e1a8c42c63254_wm.jpg)
Cassoulet
Ha ennél tartalmasabb fogásra vágysz, próbáld ki a franciák sóletjét, a cassoulet-t. Az egytálétel nagyon laktató, tele van ízekkel, ugyanis többféle hússal, babbal, paradicsommal, borral és zöldfűszerekkel készül. Lassú lángon, sokáig sül, a sütőben érnek össze az ízek. Sok előkészületet nem igényel az elkészítése, de a babot érdemes beáztatni előző este.
![francia2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4165/41654/416543/41654350_ab919d41cee037a964f4f2b16911b772_wm.jpg)
Gratin
A ratatouille mellett a másik klasszikus francia fogás – és talán a mi kedvencünk is – a gratin. Mivel a magyar konyhában is imádjuk a burgonyás ételeket, legyen szó rakott vagy paprikás krumpliról, nem csoda, ha a gratin is népszerű. A francia receptben tejszínes besamelmártásban fő a hajszálvékonyra gyalult krumpli – vagy más zöldség –, a tetejét pedig rengeteg pirult sajt koronázza meg.
![francia3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4165/41654/416544/41654400_9131e1a44c4c06dd1ddebb1b97eec8f8_wm.jpg)
Quiche
A francia sós pite, a quiche nagy kedvenc, az omlós tésztára tejszínes-tojásos szósz kerül, amelyben különféle zöldségek vagy húsfélék kapnak helyet. A spenótos-lazacos változat igazi klasszikus, de a tölteléket nyugodtan alakítsd ízlés szerint. A pitetészta is megér egy misét, de gyorsan állítsd össze, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől.
Péksütik
Croissant
A francia péksütemények királya a croissant, a kívül ropogós, belül foszlós vajas tészta önmagában is mennyei. A titok a hajtogatásban és a pihentetésben rejlik, na meg a rengeteg vajban. Utóbbit téglalappá kell formázni, a tészta közepébe tenni, befedni vele, pihentetni, kinyújtani, majd ezt ismételgetni. A végére egy réteges, elképesztően foszlós tésztát fogsz kapni, amely kívülről aranybarna, és roppan, ahogy beleharapsz.
![francia5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4165/41654/416547/41654794_6368f51c546f40f5976b30b340bba89b_wm.jpg)
Bagett
Ha már francia konyha és péksüti, természetesen a bagett sem hiányozhat a felsorolásból. A ropogós héjú, foszlós pékárut házilag sem nehéz elkészíteni, főleg akkor, ha a francia konyha koronázatlan királynőjének, Julia Childnak a módszerét követed. Ha kíváncsi vagy, miért is jó a tésztát a deszkához csapkodni, itt olvashatsz bővebben a technológiáról.
![francia6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4165/41654/416549/41654944_1ca0dea45b590d2de264dccbd74a4746_wm.jpg)
Desszertek
French toast
A francia bundás kenyér, vagyis a french toast kívül ropogós, belül krémes, de ami megkülönbözteti az általunk ismert verziótól, hogy édes. A tojás mellé ugyanis tej – vagy tejszín –, cukor, fahéj és vanília is kerül, a bundás kenyér pedig nem olajon, hanem vajon sül. Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, kenyér helyett használj kalácsot, majd koronázd meg a french toast tetejét karamellöntettel.
![francia8](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4165/41655/416552/41655272_b2555e684bc5c71318ff8f4c8d2a6bd8_wm.jpg)
Macaron
Pillekönnyű a francia desszert, a macaron, bár precizitást igényel az elkészítése, mindenképpen megéri legalább egyszer kipróbálni. A francia édesség tésztája mandulalisztből és tojáshabból áll, a krém pedig szinte bármi lehet, a fehér csokis-citromos változat az egyik legfinomabb. Tökéletes ajándék lehet a mutatós desszert, lepd meg vele a szeretteidet.
![francia4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4165/41655/416554/41655496_ccc50b0b0d23e5f648da1a0ac422258a_wm.jpg)
Clafoutis
Az egyik kedvenc süteményem a clafoutis, vagyis a tejpite, a picit remegős, lágy, szinte pudingszerű tészta isteni finom, ráadásul bármilyen gyümölccsel feldobhatod, a lényeg, hogy lédús legyen. A klasszikus változat cseresznyével készül. A tejpite elnevezés nem véletlen, ugyanis sokkal több a tésztájában a folyadék, mint a liszt, ezért lesz olyan krémes az állaga.
![francia9](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4165/41655/416555/41655534_5d0ed7a9ac0f6b787d280ee9cbee432a_wm.jpg)
Mousse
A mousse, ez a habkönnyű, légies desszert a francia konyha egyik specialitása, a mennyei pohárkrém ráadásul gyorsan és kevés munkával készül. Könnyed a habtejszíntől és a tojáshabtól lesz, krémes a tojássárgájától és a vajtól. A csokis változat az egyik legfinomabb, érdemes kétféle csokoládéval felturbózni ízlés szerint.
Fotók: Getty Images