Egyszerű almás kevert sütemény – Nagyon szaftos és puha a tésztája
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Duplán fahéjas az almás kevert süti, a tésztájába és a tetejére is kerül az illatos fűszerből, de a vanília sem maradhat ki belőle.
Se nem pite, se nem piskóta, egészen különleges ez az almás kevert süti: a tésztája úgy készül, mint a brownie, a vajtól szaftos, a rengeteg barna cukortól pedig ragacsos lesz. Utóbbiból nem érdemes csökkenteni a mennyiséget, különben nem lesz az igazi a tészta állaga.
Az almás süti tésztája nagyon sűrű, nehezen önthető lesz, de ez egyáltalán nem probléma, sőt: nem szabad tejjel vagy bármilyen más folyadékkal hígítani rajta, pont ettől a sűrű, cukros tésztától lesz ragacsos és isteni a sütemény. Olyan lesz, mintha almás brownie-t majszolna az ember, igaz, csokoládé helyett fahéjjal készül.
A fahéj nem csak a süti tésztájába, a tetejére is kerül, az egész lakást belengi majd a készülő édesség illata. Az alma pedig már csak felteszi az i-re a pontot, a gyümölcstől lesz igazán különleges és szaftos a tészta.
Almás kevert sütemény
Hozzávalók 12 szelethez
A sütihez:
- 100 gramm vaj (puha)
- 300 gramm barna cukor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- 200 gramm liszt
- 3 közepes darab alma
A tetejére:
- 1 evőkanál cukor
- 0.5 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy nagyjából 25x18 centiméteres tepsit vagy kerámia sütőtálat.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockákra.
Keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a fahéjat, a vaníliát, a sót és a sütőport. Keverjük bele a lisztet is. A tészta nagyon sűrű lesz, de az nem baj, ilyennek kell lennie. Mehet bele az összekockázott alma is, alaposan keverjük el benne. Öntsük a tésztát az előkészített formába.
Egy tálkában keverjünk ki 1 evőkanál cukrot fél teáskanál fahéjjal, majd szórjuk a tészta tetejére.
Kb. 35-40 percig süssük a sütit, nem szabad kiszárítani. Hagyjuk kihűlni, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors