Fahéjas almával és körtével töltött omlós tészta – A rákaramellizálódott cukortól lesz különlegesen finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tészta formázása és a perem kialakítása is gyerekjáték, a töltelékkel pedig maximum 5 perc munka lesz.
A látszat ne tévesszen meg senkit, nagyon egyszerűen és minimális munkával készül a galette, se a tészta, se a töltelék összeállítása nem több 5 percnél. A galette tésztája valójában omlós pitetészta, ugyanúgy készül, csak a formája más, kör alakúra kell nyújtani, majd behajtogatni, hogy a tésztaperem körülölelje a gyümölcsöt.
A töltelékkel lehet játszani, lehet vegyesen készíteni körtéből és almából, ahogy én is tettem, de ha csak az egyik van otthon, azzal is tökéletes lesz. A fahéj és a barna cukor viszont kötelező eleme a tölteléknek, bár utóbbi helyett használható sima kristály is.
A galette összeállítása sem bonyolult, de pár dologra figyelni kell: a tésztát két sütőpapír között érdemes kinyújtani, így se a munkafelülethez, se a nyújtófához nem ragad hozzá, utána pedig egy mozdulattal át lehet tenni a tepsibe. A tészta szélén mindenképp ki kell hagyni kb. 5 centit, mikor a töltelék belekerül, ugyanis azt hajtod majd rá a gyümölcsre, úgy lesz szép formája, illetve a sütés közben keletkező folyadékot sem engedi kifolyni.
Mivel látványos süteményről van szó, még az ünnepi asztalon is megállja a helyét, érdemes adni neki egy esélyt.
Almás-körtés galette
Hozzávalók 1 darabhoz
Galette:
- 200 gramm liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 110 gramm vaj
- 4 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál barna cukor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál liszt
- 2 darab alma
- 1 darab körte
Tészta szélére:
- 3 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
Galette:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Kisebb kockákban adjuk hozzá a vajat, majd kezdjük el összemorzsolni a liszttel, gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a hideg vizet is, gyúrjuk egynemű tésztává, majd csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Töltelék:
Az almát és a körtét pucoljuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat, majd vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze a liszttel, fahéjjal, barna cukorral. Hagyjuk picit állni, hogy a gyümölcsök kiengedjék a levüket és feloldják a cukrot.
Összeállítás:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Vágjuk ki a sütőpapírt a tepsink méretére, majd tegyük egy munkafelületre. Tegyük rá a tésztát, picit lapítgassuk le, majd tegyünk a tetejére egy másik sütőpapírt. Nyújtuk ki vékony, kb. 30 cm-es kör alakra. Húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, majd a tésztát óvatosan tegyük át a tepsibe.
Kanalazzuk a tészta közepére a tölteléket - minél kevesebb folyadékot kanalazzunk rá -, de hagyjunk a széleken kb. 5 centi helyet. Hajtsuk a széleket körben a töltelékre, hogy egy kis peremet képezzen a gyümölcs körül.
A vajat vágjuk kockákra, majd szórjuk a töltelék tetejére. A tészta széleit szórjuk meg cukorral.
Tegyük a sütőbe, süssük kb. 30 percig, míg a széle aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors