Almás rizspuding a sütőből: sűrű, krémes és tele van melengető fűszerekkel
Ha neked is a kedvenc gyerekkori csemegéd volt a tejberizs, akkor ezt a receptet kötelező elkészítened. De akkor sem fogsz csalódni, ha csak a felnőttkori kíváncsiság hajt!
Ez a rizspuding tulajdonképpen egy felturbózott tejberizs, azzal a különbséggel, hogy a sütőben készül. A fűszerezése melengető, a mellé kínált, szintén fűszeres almakompóttól pedig annyira ellenállhatatlan, hogy nem tudod majd abbahagyni az evését.
A receptben nem szerepel tejtermék, így laktózérzékenyként és vegánként is bátran elkészítheted. Tej helyett zsírosabb (barista) kókuszitalt használtam, és bár a végeredményben nem felismerhető a kókuszos íz, az illatos, selymes összhatásban azért fontos szerepe van.
Almás rizspuding
Hozzávalók 6 személyre
A rizspudinghoz:
- 200 g rizs
- 1 l kókuszital
- 5 ek cukor
- 1 tk őrölt szerecsendió (és 1 csipet a tetejére)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek vaníliakivonat
- 2 csipet só
Az almakompóthoz:
- 2 db nagyobb alma
- 1 rúd fahéj
- 3 ek víz
- 3 ek cukor
- 1 ek friss citromlé
Elkészítés:
Mérjük ki egy közepes edénybe a kókuszitalt, a cukrot, a szerecsendiót, a vaníliakivonatot, a fahéjat és a sót, és közepes hőfokon forraljuk fel.
Amint a fűszeres keverék elkezd főni, adjuk hozzá a rizst, és gyakori kevergetés mellett főzzük 15 percig.
Öntsük az egészet egy hőálló edénybe vagy tepsibe, szórjunk a tetejére egy extra csipet szerecsendiót, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre. Ezután emeljük a hőfokot 200-ra, és állítsuk a sütési módot felső légkeverésre, hogy a puding teteje szép aranybarna árnyalatot kapjon.
Közben készítsük el az almakompótot. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk kis kockákra. Tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a vizet, és alacsony hőfokon, időnként megkeverve főzzük 15 percig. Ha elkészült, ízesítsük a citromlével.
A pudingot az almakompóttal vagy lekvárral kínáljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!