Krémes, sűrű, áfonyás tejberizs kókusztejjel főzve: ezt laktózérzékenyek is megehetik
Reggelire vagy akár desszert gyanánt is jólesik a krémes tejberizs áfonyával megbolondítva.
Ez a rizspuding tulajdonképpen egy felturbózott tejberizs, azzal a különbséggel, hogy a sütőben készül. A fűszerezése melengető, a mellé kínált, szintén fűszeres almakompóttól pedig annyira ellenállhatatlan, hogy nem tudod majd abbahagyni az evését.
A receptben nem szerepel tejtermék, így laktózérzékenyként és vegánként is bátran elkészítheted. Tej helyett zsírosabb (barista) kókuszitalt használtam, és bár a végeredményben nem felismerhető a kókuszos íz, az illatos, selymes összhatásban azért fontos szerepe van.
Mérjük ki egy közepes edénybe a kókuszitalt, a cukrot, a szerecsendiót, a vaníliakivonatot, a fahéjat és a sót, és közepes hőfokon forraljuk fel.
Amint a fűszeres keverék elkezd főni, adjuk hozzá a rizst, és gyakori kevergetés mellett főzzük 15 percig.
Öntsük az egészet egy hőálló edénybe vagy tepsibe, szórjunk a tetejére egy extra csipet szerecsendiót, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre. Ezután emeljük a hőfokot 200-ra, és állítsuk a sütési módot felső légkeverésre, hogy a puding teteje szép aranybarna árnyalatot kapjon.
Közben készítsük el az almakompótot. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk kis kockákra. Tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a vizet, és alacsony hőfokon, időnként megkeverve főzzük 15 percig. Ha elkészült, ízesítsük a citromlével.
A pudingot az almakompóttal vagy lekvárral kínáljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors