Almás rizspuding a sütőből: sűrű, krémes és tele van melengető fűszerekkel

Rizspuding almakompot c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha neked is a kedvenc gyerekkori csemegéd volt a tejberizs, akkor ezt a receptet kötelező elkészítened. De akkor sem fogsz csalódni, ha csak a felnőttkori kíváncsiság hajt!

Ez a rizspuding tulajdonképpen egy felturbózott tejberizs, azzal a különbséggel, hogy a sütőben készül. A fűszerezése melengető, a mellé kínált, szintén fűszeres almakompóttól pedig annyira ellenállhatatlan, hogy nem tudod majd abbahagyni az evését.

A receptben nem szerepel tejtermék, így laktózérzékenyként és vegánként is bátran elkészítheted. Tej helyett zsírosabb (barista) kókuszitalt használtam, és bár a végeredményben nem felismerhető a kókuszos íz, az illatos, selymes összhatásban azért fontos szerepe van.

Almás rizspuding

Rizspuding almakompot

Hozzávalók 6 személyre

A rizspudinghoz:

  • 200 g rizs
  • 1 l kókuszital
  • 5 ek cukor
  • 1 tk őrölt szerecsendió (és 1 csipet a tetejére)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 2 csipet

Az almakompóthoz:

  • 2 db nagyobb alma
  • 1 rúd fahéj
  • 3 ek víz
  • 3 ek cukor
  • 1 ek friss citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Mérjük ki egy közepes edénybe a kókuszitalt, a cukrot, a szerecsendiót, a vaníliakivonatot, a fahéjat és a sót, és közepes hőfokon forraljuk fel. 

Amint a fűszeres keverék elkezd főni, adjuk hozzá a rizst, és gyakori kevergetés mellett főzzük 15 percig. 

Öntsük az egészet egy hőálló edénybe vagy tepsibe, szórjunk a tetejére egy extra csipet szerecsendiót, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre. Ezután emeljük a hőfokot 200-ra, és állítsuk a sütési módot felső légkeverésre, hogy a puding teteje szép aranybarna árnyalatot kapjon.

Közben készítsük el az almakompótot. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk kis kockákra. Tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a vizet, és alacsony hőfokon, időnként megkeverve főzzük 15 percig. Ha elkészült, ízesítsük a citromlével.

A pudingot az almakompóttal vagy lekvárral kínáljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük