Fejedelmi, egészben sült csirke: alma is fér mellé a tepsibe

almaval-sult-egesz-csirke-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ennek az egészben sült, omlós csirkének a látványa is étvágygerjesztő. Egyszerű, mégis mindenki megnyalja utána mind a 10 ujját!

A karácsonyi ételek között a jól elkészített, egészben sült csirke is helyet kaphat. Akkor az igazi, ha a bőre ellenállhatatlanul ropogós, belül pedig puha. Különösen ideális választás a nagy rohanásban, ünnepi készülődés során, hisz nincs vele túl sok munka. A legtöbb ünnepi ételtől eltérően ez nem terheli meg a gyomrot. 

A csirke az alma ízét és illatát is magába szívja. Érdemes a húst sütés közben időnként a pecsenyelével locsolgatni, hogy ne száradjon ki, és ízletesebb legyen. 

Mielőtt felszeleteled, pihentesd legalább 10 percig. Könnyebben tudod szétvágni, és a csirke szaftosabb marad. 

Almával, egészben sült csirke

egesz-csirke-almaval

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 db egész csirke
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág kakukkfű
  • 2 ág rozmaring
  • 6 db alma
  • 1 db lime
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét mossuk meg, majd alaposan törölgessük le róla a nedvességet, így sokkal ropogósabb lesz. A belsejét sózzuk meg, majd helyezzük bele a félbevágott, közepes méretű vöröshagymát. 

A két lábát érdemes összekötni, hogy sütés közben ne terüljön szét a tepsiben.

A puha vajat keverjük össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és dörzsöljük be vele jó alaposan a csirke bőrét.

Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal, rakjuk bele a húst, majd mehet mellé a rozmaring és a kakukkfű. Tegyünk mellé annyi almát, amennyi belefér a tepsibe, és rakjunk hozzá szeletekre vágott lime-ot. Öntsünk a hús alá egy kevés vizet, és fedjük le alufóliával. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 170 fokon körülbelül egy órán át. Ezt követően vegyük le róla a fóliát, és a csirkét pirítsuk meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük