Álomfinom fehércsokis torta alaprecept - Sokéves fejlesztésem eredménye
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tortakészítésről általában az az elképzelés, hogy melós dolog. Én is így voltam vele, és nem is álltam neki, mert szeretem a gyors és egyszerű ételeket. De évek alatt szép lassan kifejlesztettem egy nagyon egyszerű, elronthatatlan tortát, aminek, ezt szerénytelenség nélkül mondhatom, mindenki a csodájára jár.
Van egy jó muffin alapreceptem, amit bármilyen alkalomra be tudok vetni, és be is szoktam, mert nem igazán lehet elrontani, nem kell túlzottan méricskélni hozzá, és igen gyorsan elkészül. Persze ez a mennyiségtől függ, egyszer lesütöttem belőle 120 darabot az öcsém esküvőjére, ami nem volt 15 perces munka. De, ha nem megyünk az extremitások irányába, akkor 25 perc alatt megvan. Ha puha a vaj, akkor 20 perc alatt. A lenti receptből tehát külön is fel lehet használni a sütis részt muffinnak, merthogy ebből nőtte ki magát ez a csodálatos csokitorta.
A tészta vajas piskótához hasonlít, és egy születésnap alkalmával gondoltam arra, hogy akár tepsiben is megsüthetem, kiterítve, papírkapszli helyett. Ehhez kellett egy jó krémrecept, amit a húgomtól kölcsönöztem. A világ legegyszerűbb, de legfinomabb csokoládékréme, amit ét- és fehércsokis változatban is el lehet készíteni, szó szerint 10 perc alatt, utána csak hűteni kell. Maguk az alapok gyorsan kész vannak, csupán azzal kell számolni, hogy a tésztának és a krémnek is kell idő, amíg ki nem hűl. A legegyszerűbb előző este elkészíteni őket, másnap már csak össze kell rakni.
A hozzávalók kiméréséhez évek óta egy nescafés bögrét használok, a kicsit szögleteset, de bármilyen két és fél decis bögre megteszi. Fontos, hogy nem kókuszital kell hozzá, hanem konzerv kókusztej. Bármilyen csoki használható hozzá, a fehércsokis verzióhoz én a sajátmárkás lidliset szoktam, teljesen jól működik. Ha étcsokoládésat szeretnénk, akkor minimum 70% legyen a kakaótartalom. A krém bővel elvisel bármit, kávédarabkákat, narancsot, de még a mirelit málnát is, alapnak is tökéletes tehát. Ha ezzel nincs kedv bűvészkedni, de valami plusz ízt szeretnénk, akkor a tortalapokra jöhet lekvár. A képen látható tortába például citromlekvár került.
Fehércsokis torta
Hozzávalók 1 adaghoz
- 6 darab tojás
- 200 gramm vaj
- 1.5 bögre cukor
- 2 bögre liszt
- 0.5 ujjnyi vanília
- 0.5 zacskó sütőpor
- 2 doboz kókusztej
- 300 gramm csokoládé
Elkészítés:
Ha ezzel megvagyunk, akkor egy közepes méretű tepsibe vagy tortaformába öntsük a tésztát, és 180 fokon süssük meg. Ez 20-25 perc lesz. Ezalatt el lehet készíteni a krémet.
A csokoládét tördeljük össze, és vízfürdő felett olvasszuk meg, majd keverjük hozzá a kókusztej zsíros részét. Fontos, hogy a leve ne nagyon kerüljön bele, mert akkor nem áll meg a krém. Ha homogén, folyós csokikrémet kaptunk, akkor vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni, majd ha már nem forró, tegyük a hűtőbe. Egy éjszaka alatt vajkrémszerű állaga lesz, jól lehet vele dolgozni.
Ha megsült a tészta, vegyük ki a sütőből, hagyjuk ezt is kihűlni.
Másnap készítsük elő a tésztát, a széleit vágjuk le, keresztben óvatosan szeljük ketté. A tálra, amire a tortát szeretnénk tenni, tegyünk egy kanálnyi krémet, erre nyomjuk rá az első tésztalapot. Kenjük meg jó vastagon a krémmel, jöhet a második lap, majd erre is jöjjön krém. Bőven elég csak két tésztalappal dolgozni. Körbe is kenjük meg a krémmel, és készen is vagyunk.