Ellenállhatatlanul krémes csokoládétorta – Amarettótól lesz különleges a tésztája
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Liszt nélkül készül a csodálatos, szaftos, isteni csokitorta, tálalásnál ne sajnáld mellőle a tejszínhabot, úgy lesz csak igazán finom.
Nagy csokirajongó vagyok, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. A csokoládés sütemények, különösen a torták nagy kedvenceim, kötődök a régi receptekhez, de előszeretettel próbálok ki újakat is, ez a lisztmentes változat pedig meglepően finom.
Liszt helyett finomra őrölt mandulás amaretti keksz a sütemény alapja, illetve az olasz ízeknél maradva kevés Amaretto likőrrel is gazdagítható a tészta. Ha épp nincs kéznél amaretti keksz, finomra darált mandulával helyettesítheted, a likőrt pedig mandulaaromával pótolhatod.
Szeletelés előtt várd meg, míg teljesen kihűl a torta, a tetejét kakaóval vagy porcukorral szórd meg - magában is csodálatos, de tejszínhabbal vagy mascarponével megkoronázva lesz igazán tökéletes.
Amarettós csokoládétorta
Hozzávalók 6 személyre
- 350 gramm étcsokoládé (70%-os)
- 4 evőkanál Amaretto likőr
- 4 darab tojás
- 50 gramm amaretti keksz (finomra törve)
- 200 gramm cukor
- vaj a forma kenéséhez
Elkészítés:
A csokoládét gyöngyöző víz felett olvasszuk meg, miután megolvadt, keverjük hozzá a likőrt, majd hagyjuk kihűlni.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük krémesre.
Az összetört amaretti kekszet keverjük a csokihoz, majd a tojássárgáját is keverjük bele.
A fehérjét verjük kemény habbá, miközben a cukrot fokozatosan adagoljuk hozzá, amikor szép fényes lett a hab, óvatosan forgassuk a csokis keverékbe.
A keveréket kanalazzuk kivajazott tortaformába, simítsuk el a tetejét, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 35-40 percig süssük, majd miután elzártuk a lángot, 1 órát hagyjuk a sütőben.
Fotó: Getty Images