Ellenállhatatlanul krémes csokoládétorta – Amarettótól lesz különleges a tésztája

csokitcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Liszt nélkül készül a csodálatos, szaftos, isteni csokitorta, tálalásnál ne sajnáld mellőle a tejszínhabot, úgy lesz csak igazán finom.

Nagy csokirajongó vagyok, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. A csokoládés sütemények, különösen a torták nagy kedvenceim, kötődök a régi receptekhez, de előszeretettel próbálok ki újakat is, ez a lisztmentes változat pedig meglepően finom.

Liszt helyett finomra őrölt mandulás amaretti keksz a sütemény alapja, illetve az olasz ízeknél maradva kevés Amaretto likőrrel is gazdagítható a tészta. Ha épp nincs kéznél amaretti keksz, finomra darált mandulával helyettesítheted, a likőrt pedig mandulaaromával pótolhatod.

Szeletelés előtt várd meg, míg teljesen kihűl a torta, a tetejét kakaóval vagy porcukorral szórd meg - magában is csodálatos, de tejszínhabbal vagy mascarponével megkoronázva lesz igazán tökéletes.

Amarettós csokoládétorta

csokitortact

Hozzávalók 6 személyre

  • 350 gramm étcsokoládé (70%-os)
  • 4 evőkanál Amaretto likőr
  • 4 darab tojás
  • 50 gramm amaretti keksz (finomra törve)
  • 200 gramm cukor
  • vaj a forma kenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A csokoládét gyöngyöző víz felett olvasszuk meg, miután megolvadt, keverjük hozzá a likőrt, majd hagyjuk kihűlni.

A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük krémesre.

Az összetört amaretti kekszet keverjük a csokihoz, majd a tojássárgáját is keverjük bele.

A fehérjét verjük kemény habbá, miközben a cukrot fokozatosan adagoljuk hozzá, amikor szép fényes lett a hab, óvatosan forgassuk a csokis keverékbe.

A keveréket kanalazzuk kivajazott tortaformába, simítsuk el a tetejét, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 35-40 percig süssük, majd miután elzártuk a lángot, 1 órát hagyjuk a sütőben.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük