Omlós, ananásszal sült sonka: a mustáros szósz a lelke

6
Nyomtatás
ananasszal-sult-sonka
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ananásszal készülő recept egy egészen új szintre emeli a sült sonka fogalmát, érdemes kipróbálni!

Ha húsvét, akkor nem maradhat el a feledhetetlen sonka sem. A klasszikus sonkafőzési szokásokon túl azonban számos más fajta stílusban is elkészítheted az asztal ékét!

Ezek közül választottunk most egy ananásszal készült, sült verziót, amelyhez olyan alapanyagokat adunk pluszban, mint a szegfűszeg, a mustár és a narancs, így valódi ízbomba lesz.

Ananásszal sült sonka

ananasszal-sult-sonka

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kg füstölt sonka
  • 220 g ananászkonzerv
  • 1 db narancs
  • 20 db szegfűszeg
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 370 ml csirkealaplé
  • 60 ml juharszirup
  • 40 ml narancslé
  • 1 ek dijoni mustár
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

A vöröshagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel.

A sonkát tegyük egy nagy tepsibe, majd a szegfűszegeket szurkáljuk bele.

Az ananászkarikákat csepegtessük le, majd helyezzük el a sonkán úgy, hogy egy madzaggal rögzítjük, vagyis kötözzük rá.

Az aprított vöröshagymával szórjuk körbe a sonkát. 

A narancsot pucoljuk meg és vágjuk 2 cm-es karikákra. Összesen 3-4 karikára lesz szükségünk, ezeket szintén tegyük a sonka köré.

Egy közepes tálba öntsük bele az alaplevet, a juharszirupot, a mustárt és a narancslevet. Keverjük össze, majd locsoljuk meg vele a hagymaágyat. 

Tegyük be a sonkát a sütőbe, és süssük kb. 1 órán át.

Amint letelik az idő, vegyük ki a tepsiből a sonkát, tegyük egy alufóliadarabra és pihentessük. Az ananászkarikákat levehetjük róla, a szegfűszegeket viszont hagyjuk rajta. A narancskarikákat szintén vegyük ki az alapléből.

A tepsiben visszamaradt főzőlevet szűrjük le, majd öntsük át egy serpenyőbe.

Egy kisebb tálban oldjuk fel egy kevés vízzel (2-3 evőkanál víz) a kukoricakeményítőt. 

Forraljuk fel a főzőlevet, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a feloldott kukoricakeményítőt. 

Addig főzzük, amíg a szósz szépen besűrűsödik. Ez kb. 5-6 perc. Ezután vegyük le a szószt a tűzről.

A sonkát ízlés szerint szeleteljük fel, vagy akár egyben is hagyhatjuk. A szegfűszegeket ekkor már kivehetjük a szeletekből.

Locsoljuk meg gazdagon a sonkát a sűrű szósszal, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon