Krémes és ízletes erdélyi töltött tojás: eteti magát, olyan finom
Az ünnepi tojás töltelékében sertésmájkrém is helyet kap, ettől lesz hihetetlenül ízletes és krémes.
Ha húsvét, akkor nem maradhat el a feledhetetlen sonka sem. A klasszikus sonkafőzési szokásokon túl azonban számos más fajta stílusban is elkészítheted az asztal ékét!
Ezek közül választottunk most egy ananásszal készült, sült verziót, amelyhez olyan alapanyagokat adunk pluszban, mint a szegfűszeg, a mustár és a narancs, így valódi ízbomba lesz.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A vöröshagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
A sonkát tegyük egy nagy tepsibe, majd a szegfűszegeket szurkáljuk bele.
Az ananászkarikákat csepegtessük le, majd helyezzük el a sonkán úgy, hogy egy madzaggal rögzítjük, vagyis kötözzük rá.
Az aprított vöröshagymával szórjuk körbe a sonkát.
A narancsot pucoljuk meg és vágjuk 2 cm-es karikákra. Összesen 3-4 karikára lesz szükségünk, ezeket szintén tegyük a sonka köré.
Egy közepes tálba öntsük bele az alaplevet, a juharszirupot, a mustárt és a narancslevet. Keverjük össze, majd locsoljuk meg vele a hagymaágyat.
Tegyük be a sonkát a sütőbe, és süssük kb. 1 órán át.
Amint letelik az idő, vegyük ki a tepsiből a sonkát, tegyük egy alufóliadarabra és pihentessük. Az ananászkarikákat levehetjük róla, a szegfűszegeket viszont hagyjuk rajta. A narancskarikákat szintén vegyük ki az alapléből.
A tepsiben visszamaradt főzőlevet szűrjük le, majd öntsük át egy serpenyőbe.
Egy kisebb tálban oldjuk fel egy kevés vízzel (2-3 evőkanál víz) a kukoricakeményítőt.
Forraljuk fel a főzőlevet, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a feloldott kukoricakeményítőt.
Addig főzzük, amíg a szósz szépen besűrűsödik. Ez kb. 5-6 perc. Ezután vegyük le a szószt a tűzről.
A sonkát ízlés szerint szeleteljük fel, vagy akár egyben is hagyhatjuk. A szegfűszegeket ekkor már kivehetjük a szeletekből.
Locsoljuk meg gazdagon a sonkát a sűrű szósszal, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu