
Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek
A jó főtt sonka a tökéletes alapanyag beszerzésénél kezdődik, ezért mindig megbízható helyről vásárold meg a húsvéti asztal ékét.
Az első és legfontosabb lépés, hogy a sonkát megbízható hentestől szerezd be! Ha lehet, ne gyorspácoltat válassz, és tarts be néhány szabályt, amelyek a sikerhez vezetnek:
Ha már unod az évről évre ismétlődő húsvéti rutint, akkor a főtt sonkát süsd meg. Mielőtt azonban sütőbe tolnád és szép pirosra sütnéd, méz, mustár és főzőlé keverékével kend be. Ehhez a páchoz szójaszószt és ketchupot is adhatsz. A sült sonka nagyon mutatós és ízletes lesz!
A sonkát mossuk meg, majd 1-2 órára áztassuk hideg vízbe.
Ezután szűrjük le, és tegyük át egy nagy lábasba. Rakjuk mellé a megtisztított hagymát, répát, fokhagymát, szemes borsot és babérlevelet. Öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, majd lefedve, lassú láng felett 2-3 óra alatt főzzük puhára.
Az elkészült sonkát a főzővízben, lefedve hagyjuk kihűlni. Ezután szeletelve kínáljuk kaszinótojás, majonézes saláta és sós kalács mellé.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu