Szaftos, omlós húsvéti sonka: így lesz szépen szeletelhető

4
Nyomtatás
Szaftos húsvéti sonka cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A húsvéti asztal kötelezője a sonka. Az elkészítése nem nehéz, csupán néhány dologra kell figyelni, és díjnyertes finomságot tálalhatsz.

Az első és legfontosabb lépés, hogy a sonkát megbízható hentestől szerezd be! Ha lehet, ne gyorspácoltat válassz, és tarts be néhány szabályt, amelyek a sikerhez vezetnek:

  • A nyers füstölt sonkát érdemes hideg vízbe áztatni főzés előtt, így a sótartalmát is csökkentheted és sokkal omlósabb lesz.
  • A zsíros réteget hagyd a sonkán, így biztos, hogy nem fog kiszáradni.
  • A sonkát lefedve, lassan, gyöngyözve főzd.
  • A főzési idő attól függ, mekkora a sonka, kilogrammjára egy óra főzési időt számolj.
  • Az elkészült sonkát mindig lefedve, a főzőlében hagyd kihűlni, így szépen tudod szeletelni, nem esik a darabjaira.

Extra tippek

  • A főzőlét sose öntsd ki! Akár főzhetsz benne tojást, vagy fagyaszd le. Bableves, krumplileves és más ételek készítésénél még jól jöhet.
  • A főzőlét még különlegesebbé teheted, ha mustármagot és zellert is adsz hozzá.

Süsd meg!

Ha már unod az évről évre ismétlődő húsvéti rutint, akkor a főtt sonkát süsd meg. Mielőtt azonban sütőbe tolnád és szép pirosra sütnéd, méz, mustár és főzőlé keverékével kend be. Ehhez a páchoz szójaszószt és ketchupot is adhatsz. A sült sonka nagyon mutatós és ízletes lesz!

Szaftos húsvéti sonka

Szaftos húsvéti sonka ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 kg füstölt sonka
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál egész bors
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát mossuk meg, majd 1-2 órára áztassuk hideg vízbe.

Ezután szűrjük le, és tegyük át egy nagy lábasba. Rakjuk mellé a megtisztított hagymát, répát, fokhagymát, szemes borsot és babérlevelet. Öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, majd lefedve, lassú láng felett 2-3 óra alatt főzzük puhára.

Az elkészült sonkát a főzővízben, lefedve hagyjuk kihűlni. Ezután szeletelve kínáljuk kaszinótojás, majonézes saláta és sós kalács mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon