Így főzd a húsvéti sonkát, hogy ne essen szét: kezdőknek is sikerülni fog

Nyomtatás
főttsonkacover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A nagyi egyszerű trükkjeit betartva a húsvéti sonka omlós, ízletes és szépen szeletelhető lesz.

A húsvéti asztal kötelező szereplője a sonka, mely hagyományosan főtt formában kerül az asztalra, de ma már gyakran találkozni a gusztusos sonkatekercsekkel is. 

Főtt sonkát készíteni nem nehéz, teljesen kezdők is sikerrel szervírozhatják, ha megfogadják a nagyi tanácsát. Ha biztosra mész, már a vásárlásnál figyelj, ha lehet, parasztsonkát válassz. Ez a változat nagyon sós, ezért érdemes egy éjszakát hideg vízbe áztatni főzés előtt.

A húsvéti sonka akkor az igazi, ha szaftos és omlós, ezért fontos, hogy legyen rajta zsír, úgy nem fog kiszáradni. Hogy szép gusztusos szeleteket kínálj, a sonkát mindig hagyd a főzőlében kihűlni. Ha ezt nem várod meg, és még melegen esel neki, akkor darabjaira esik.

Mi legyen a főzőlével?

A sonka főzőleve tele van ízzel, szűrd le és használd máshoz! Főzz belőle ünnepi sonkalevest, vagy kihűlve fagyaszd le, később jól fog jönni bableves vagy krumplileves készítésénél.

Húsvéti főtt sonka

főttsonkact

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 12 szem fekete szemes bors
  • 3 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

Ha parasztsonkát vásároltunk, akkor áztassuk hideg vízbe egy éjszakára. Ha gyorspácolt, akkor nem szabad.

Másnap cseréljük a vizet, és tegyük a sonka mellé a megtisztított hagymát, fokhagymagerezdeket, fekete szemes borsot és babérlevelet, majd tegyük fel főni.

A sonka főzési ideje a súlyától függ, ha 1 kilós, akkor 1 órát (vagy picit tovább) ajánlott főzni. Kilónként egy órával érdemes számolni. 

Az elkészült sonkát hagyjuk a főzőlében kihűlni, majd utána emeljük ki és szeleteljük fel.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon