
Így főzd a húsvéti sonkát, hogy ne essen szét: kezdőknek is sikerülni fog

A nagyi egyszerű trükkjeit betartva a húsvéti sonka omlós, ízletes és szépen szeletelhető lesz.
A húsvéti asztal kötelező szereplője a sonka, mely hagyományosan főtt formában kerül az asztalra, de ma már gyakran találkozni a gusztusos sonkatekercsekkel is.
Főtt sonkát készíteni nem nehéz, teljesen kezdők is sikerrel szervírozhatják, ha megfogadják a nagyi tanácsát. Ha biztosra mész, már a vásárlásnál figyelj, ha lehet, parasztsonkát válassz. Ez a változat nagyon sós, ezért érdemes egy éjszakát hideg vízbe áztatni főzés előtt.
A húsvéti sonka akkor az igazi, ha szaftos és omlós, ezért fontos, hogy legyen rajta zsír, úgy nem fog kiszáradni. Hogy szép gusztusos szeleteket kínálj, a sonkát mindig hagyd a főzőlében kihűlni. Ha ezt nem várod meg, és még melegen esel neki, akkor darabjaira esik.
Mi legyen a főzőlével?
A sonka főzőleve tele van ízzel, szűrd le és használd máshoz! Főzz belőle ünnepi sonkalevest, vagy kihűlve fagyaszd le, később jól fog jönni bableves vagy krumplileves készítésénél.
-
2023-04-12 06:30:02
-
2023-04-11 07:50:02
-
2023-04-10 07:52:02
Húsvéti főtt sonka

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 12 szem fekete szemes bors
- 3 darab babérlevél
Elkészítés:
Ha parasztsonkát vásároltunk, akkor áztassuk hideg vízbe egy éjszakára. Ha gyorspácolt, akkor nem szabad.
Másnap cseréljük a vizet, és tegyük a sonka mellé a megtisztított hagymát, fokhagymagerezdeket, fekete szemes borsot és babérlevelet, majd tegyük fel főni.
A sonka főzési ideje a súlyától függ, ha 1 kilós, akkor 1 órát (vagy picit tovább) ajánlott főzni. Kilónként egy órával érdemes számolni.
Az elkészült sonkát hagyjuk a főzőlében kihűlni, majd utána emeljük ki és szeleteljük fel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!