Így készül az angol pogácsa, a scone: az omlós tészta édesen és sósan is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Kelesztés, dagasztás nélkül, sütőporral készül a scone, mindennel együtt fél órán belül az asztalra teheted.
Az angolok édeskés pogácsája, vagyis a scone, omlós, vajas és mennyei. Mivel csak kevés cukor kerül bele, enyhén édeskés, és bár eredetileg dzsemmel és tejszínhabbal kínálják, én sós dolgokkal is el tudom képzelni. Langyosan, egy kevés vajjal megkenve, önmagában is isteni, de egy pohár tea vagy tej mellé is próbáld ki.
A legtöbb receptben tejjel készítik a tésztát, azonban nemrég találkoztam egy olyan változattal, amelyben habtejszínt használtak. Természetesen ki kellett próbálnom, az alábbi scone-t tejszínnel készítettem, nekem még jobban ízlett, nagyon-nagyon puha és omlós lett a tészta.
Ha édességként kezeled a scone-t, akkor bátran tehetsz a tésztájába mazsolát, aszalt gyümölcsöket, de cukormázzal is díszítheted.
Scone
Hozzávalók 10 darabhoz
- 250 gramm liszt
- 60 gramm cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 80 gramm vaj
- 120 milliliter habtejszín
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, sót és a cukrot. Adjuk hozzá a hideg, összekockázott vajat, majd dolgozzuk össze a tésztát, míg morzsás állaga nem lesz.
Egy másik tálban keverjük össze a habtejszínt a tojással. Öntsük rá a nedves hozzávalókat a szárazakra, majd állítsuk össze a tésztát, ha picit még ragadós, nem baj. Borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd dolgozzuk össze, míg gombóc nem lesz belőle.
Nyújtsuk nagyjából 2 centi vastagra a tésztát, majd egy 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Kenjük le a tetejüket habtejszínnel, majd toljuk őket a sütőbe kb. 10 percre, míg barna nem lesz az aljuk és a tetejük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors