Arab szerelmünk: a tabouleh
A tabouleh izgalmas és laktató saláta, tessék, itt a recept
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tabouleh egy hagyományos arab étel, habár a Kaukázusban és a Balkánon is előszeretettel fogyasztják. Sőt, most már a nyugati világban is egyre népszerűbb, ami nem véletlen, hiszen nagyon finom, nagyon könnyen elkészíthető, és ráadásul izgalmas ízű és hűsítő saláta, a hozzávalói pedig könnyen elérhetőek.
Hagyományosan durvára vágott petrezselyem, paradicsom, menta, hagyma és bulgur kell hozzá, az ízesítéséhez pedig olaj, citrom, só és bors. Bizonyos változataiban saláta, fokhagyma is szerepel, és a bulgur helyett kuszkuszt használnak. Ez utóbbit rátok bízzuk, használjátok azt, amelyik éppen van otthon, vagy amelyiket jobban szeretitek.
Fogyaszthatjuk salátaként, például grillezett húsok, zöldségek vagy sajt mellé, vagy feldobhatjuk vele az unalmasra sikerült sülteket, de ha éppenséggel úgy gondoljuk, simán megállja a helyét főfogásként is. A fűszerezésnél használhatunk még római köményt, koriandermagot, csilipaprikát ízlés szerint, de nem érdemes túlzásba vinni.
Bulgur vs. kuszkusz
Térjünk vissza egy kicsit a kuszkusz / bulgur vitához. Mindkettő durumbúzából van, vagyis nutricionálisan túl nagy különbség nincs a kettő között. Az elkészítés ideje közt viszont igen: a kuszkusz nagyjából öt perc alatt párolódik készre (kétszeres mennyiségű forró vízzel nyakon öntjük, lefedjük, és öt perc múlva kész), a bulgurt viszont fél órán át áztatni, vagy legalább 10 percig főzni kell. Az állaguk is igen eltérő, a bulgurt "harapni" kell, a kuszkusz meg olyan apró, hogy szinte csak nyelni. Mérlegeljétek a szempontokat, és döntsetek!
Nagyon fontos információ, hogy IR-esek hetente egyszer beilleszthetik a menübe.
Fotó: Shutterstock
Tabouleh
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 csésze bulgur vagy kuszkusz
- 2 csomag petrezselyem
- 20 darab mentalevelek
- 2 fej lilahagyma
- 5 darab paradicsom
- 1 darab citrom leve
- 1 deciliter extraszűz olívaolaj
- 0.5 kávéskanál só
- 1 opcionáls csilipaprika, római kömény, bors, koriandermag
Elkészítés:
Felvágjuk a többi hozzávalót, a hagymát és a paradicsomot kis kockákra, a petrezselymet és a mentát durvára.
Elkészítjük az öntetet, egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat.
Amikor elkészült a gabona, hozzákeverjük a zöldségekhez, majd lassan, kevergetés közben rácsorgatjuk az öntetet is, és jól elkeverjük. Nem szabad állni alatta a lének, de azért jusson mindenhová. Kész is a tabouleh.