Avokádós-csirkés saláta: tökéletes nyári főétel, ráadásul laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyáron nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, és nagy melegben nem is ajánlott őket fogyasztani, viszont annál inkább hasznunkra válnak a saláták.
A kánikulában nem esik jól a tészta, a rizs, a krumpli, a paprikás, a rántott dolgok, csak salátát és hideg leveseket ennék minden mennyiségben. Azonban ennek is megvan a hátránya.
A munkahelyen általában délben szoktunk ebédelni, ahol most már előnyben részesítjük a salátákat, minden nap azt hoz valamelyikünk. Na igen ám, csakhogy a sok zöldség, esetleg dresszing egyáltalán nem telít el minket, 3 órakor már újra enni tudnánk.
Igazán laktató saláta
Ez a csirkesaláta azonban nem ilyen. Elképesztően laktató, bőven megállja a helyét főételként. A meggrillezett hússzeletek, a főtt tojás, az avokádó, a bacon már bőven jóllakat, de ha még ez sem lenne elég, akkor pirítóssal vagy krutonnal megszórva, mint egy újragondolt Cézár-salátát, lehet fogyasztani.
A dresszing elhagyhatatlan
A dresszing kötelező tartozéka a salátának. Ez egy házi majonézből, citromléből, mustárból, parmezánból, Worcestershire-szószból álló öntet, de ugyanolyan jó lesz, ha nem még különlegesebb mézes-mustáros dresszinggel.
Avokádós csirkesaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta
- 2 darab csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 6 szelet bacon
- 1 darab római saláta
- 250 gramm koktélparadicsom
- 3 darab tojás
- 1 darab avokádó
- ízlés szerint parmezán
Dresszing
- 1 bögre házi majonéz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 0.5 bögre parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 bögre olívaolaj
Elkészítés:
Zúzzuk össze a fokhagymát, reszeljük le a parmezánt, majd keverjük alaposan össze a dresszing minden hozzávalóját. Tegyük félre az öntetet.
A filéket vágjuk ketté, tisztítsuk meg. Ha van rá lehetőségünk, grillezzük meg a csirkemellet, ha nincs, akkor egy serpenyőben melegítsünk egy kis olívaolajat, sózzuk-borsozzuk a húst, majd pár perc alatt süssük meg mindkét oldalát.
A bacont jól pirítsuk meg, ha szeretnénk, daraboljuk össze, de egészben is maradhat. A tojásokat főzzük keményre 8-10 perc alatt. Az avokádót, a paradicsomot, a salátát vágjuk össze.
Ha szeretnénk, össze is keverhetjük a hozzávalókat, de talán még szebb, ha külön-külön rendezzük el őket a tányéron. Locsoljuk meg a dresszinggel, pirítóssal vagy krutonnal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images