Illatos, édes-savanyú ázsiai tészta házilag: szaftos hús és sok-sok zöldség gazdagítja

átcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ázsiai ízvilágú, kicsit pikáns, tartalmas tésztás étel 40 perc alatt kész, vacsoraötletnek sem utolsó.

Hétköznap estéken az egyik legpraktikusabb vacsoraötlet a tészta. A laktató fogás sokféle ízvilágban készülhet, viszonylag gyorsan. A legtöbben a magyaros vagy olasz tésztás ételeket részesítik előnyben, pedig az ázsiai ízeket is gyerekjáték az otthonunkba varázsolni.

Az egyik kedvenc édes-savanyú tésztás receptemben az a legjobb, hogy hús nélkül is elkészíthető, csak kínai kellel, kelkáposztával vagy sima káposztával. Mivel az én családom nagy húsevő, ezért nálunk csirkemell is kerül bele. A ragu készítésénél érdemes kóstolni és saját ízvilágra szabni a fűszerezést - mivel mi szeretjük a csípőset, ezért nálunk tüzesebb a végeredmény, de vannak, akik inkább az édesebb vagy a savanykásabb zamatot részesítik előnyben.

Tésztából bármilyet lehet használni, nem muszáj rizstésztát, én spagetti vagy pappardelle tésztával szoktam egybeforgatni, így az olasz és az ázsiai konyhát ötvözöm a tányéron. Érdemes ízesített tésztát választani, paradicsomosat vagy chilivel dúsított verziót.

Ázsiai édes-savanyú tészta

átct

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dekagramm kelkáposzta vagy káposzta
  • 40 dekagramm csirkemellfilé
  • 2.5 deciliter paradicsomszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál szezámolaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál chilipor vagy -szósz
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 2.5 deciliter víz
  • 250 gramm tészta
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk csíkokra, majd egy nagy serpenyőben vagy wokban pirítsuk meg 2 evőkanál szezámolajon. Amikor a hús megpuhult, öntsük rá a paradicsomszószt és a vizet, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, fehérborecettel, cukorral, chilivel és szójaszósszal.

A kelkáposztát vágjuk csíkokra, majd egy másik serpenyőben a maradék 2 evőkanál szezámolajon pirítsuk meg, amikor elkészült, forgassuk a húsos keverékhez.

A szószból merjünk ki 2 merőkanállal és keverjük el benne a kukoricakeményítőt, majd öntsük a ragura és forraljuk egybe. A ragut kóstoljuk meg és ízesítsük, ha szükséges, tegyünk bele chilit, ha csípősebbre szeretnénk.

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint, majd forgassuk egybe a kész raguval.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük