Tisztító, melengető ázsiai gombaleves: shiitake gombából a legfinomabb

azsiai gombaleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképesztően intenzív ízeket képesek kihozni magukból a különlegesebb gombák - alaplé és ízesítő nélkül is mesés levest adnak ki.

A gomba az egyik legzseniálisabb növényi összetevő a világon. A hús után ez az első olyan alapanyag, ami olyan intenzív ízzel rendelkezik, hogy egy teljes levesnek értelmet ad. 

Még nagyobb dolgokra képesek a különlegesebb gombák, mint például a shiitake, amihez itthon leginkább szárított formában lehet hozzáférni. Ugyan a főzéshez hozzá kell számolni az áztatási időt, de nagyon megéri, ilyen ízt ugyanis nem tud semmilyen csiperke kiadni magából. 

A másik titkos, mágikus összetevő a miso paszta, azaz a fermentált szójabab, ami nem csak probiotikummal, de rengeteg ízzel is feltölti a levest. A gyömbér, a fokhagyma és ez így mind, együtt egy illatos, de mindenféle nehéz alapanyagot mellőző, tápláló, gazdag levest ad.

Tisztító ázsiai gombaleves

azsiai-gombaleves kicsi

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez

  • 200 gramm szárított shitake gomba
  • 250 gramm csiperkegomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab zellerszár
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál miso paszta

A tálaláshoz

  • 250 gramm tészta
  • 1 csokor friss petrezselyem/koriander
  • szójaszósz
Recept idők

Elkészítés:

A szárított gombát beáztatjuk.

A hagymát felaprítjuk, és kevés olajon párolni kezdjük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a lereszelt gyömbért is. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát, zellert, és kb. 5 percig pároljuk. Felszeleteljük a csiperkegombát és a beáztatott szárított gombát, az alaphoz adjuk, és felöntjük 1 liter vízzel. Óvatosan sózzuk, és addig főzzük, míg minden puha nem lesz. Ekkor keverjük bele a miso pasztát.

A tésztát külön főzzük ki, kis levesestálakba tesszük, erre merjük a levest. Friss zöldekkel megszórva, szójaszósszal ízesítve esszük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük