Klasszikus csülkös babgulyás - Olyan laktató, mint egy egytálétel

babgulyás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés leves telít annyira el, hogy utána legfeljebb csak egy kis édesség fér belénk - a babgulyás talán az egyetlen ilyen.

Ez bizony nemcsak egy leves, hanem egy igazi egytálétel, nem véletlenül. A babgulyás eleve kevesebb lével készül, mint a bableves, és a sok zöldségtől és hústól lesz igazán sűrű és tömény. A babgulyás igazi téli, hardcore fogás, de ennek ellenére sokan készítik nyáron bográcsban is. Én a legnagyobb melegben is minden gond nélkül megeszem, de azért az igazi szezonja mégis a hideg, csípős téli hónapokban van. A babgulyás sűrűségét a pörköltalap adja, így nem meglepő, hogy egy tányér után teljesen jóllakunk. 

A babgulyás alapanyaga a tarkabab, ami nálunk mindig volt tartalékban direkt erre a célra varrt vászonzacskóban. A tarkabab sokáig eláll, ezért egész télen rendelkezésre áll, ha nagyobb adagban tettünk el belőle. A babgulyás készítése előtt mindenképp áztassuk be a babot, ezzel nemcsak a főzési időt rövidítjük le, hanem az áztatás során kioldódnak az emészthetetlen szénhidrátok is, kevésbé puffadunk fel tőle. Az áztatóvizet ne használjuk fel a főzéshez. 

Babgulyás

babgulyás recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dekagramm szárazbab
  • 80 dekagramm füstölt csülök
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 darab krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 3 darab zöldpaprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1.5 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A babot és a csülköt a főzés előtti éjszaka áztassuk be.

A csülköt főzzük addig, amíg meg nem puhul, majd vágjuk fel ízlés szerinti darabokra. Főzés előtt a bab főzővizét öntsük ki.

A zöldségeket karikázzuk, a krumplit kockázzuk fel. Egy nagy lábasban zsíron pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá az apóra vágott fokhagymát, a felkarikázott paprikát, paradicsomot, a zöldségeket, a babot, majd a húst is. Szórjuk rá a pirospaprikát. Öntsük fel vízzel, hogy ellepje. Érdemes az első forralást leönteni, hogy a leves ne legyen zavaros. Ettől még nem fog veszíteni az ízéből a levesünk.

A végén sózzuk, borsozzuk, és lefedve főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük