Nem csak édesen finom a pancake: próbáld ki a baconös változatot is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lustálkodós, későn kelős hétvégék egyik kihagyhatatlan reggelije az amerikai palacsinta, vagyis a pancake. Már nem tudom, hogy került be a reggeli repertoárba, de nagyon hamar annyira megkedveltük, hogy szombatonként vagy vasárnaponként biztosan elkészítem.
Ugyan későn kelős, lustálkodós reggelekről beszéltem, de ébredtem már arra, hogy a gyerekek azonnal pancake-t követeltek, és a hűtőszekrénybe pillantva vettem észre, hogy valamelyik fő alkotóeleme hiányzik. Szerencse, hogy Újlipótvárosban akkor sem érzem magam kellemetlenül, ha akár pizsamában rohanok le az egy sarokra lévő éjjel-nappaliba, így már semmi nem állhatott a palacsintasütés útjába.
A pancake alapvetően édes étel, a gyerekeim - nem meglepő módon - nutellával eszik, én lekvárral, juharsziruppal és eperrel szeretem. Ezek természetesen vagy-vagy és nem együtt kerülnek a palacsintára.
Sós pancake
Pedig a pancake tésztája alapvetően nem édes, inkább az teszi azzá, amivel megkenjük. Miért ne lehetne sósan is elkészíteni? A kisfiam mostanában úgyis a sós reggeliket kívánja, rántottát vagy tükörtojást eszik. A bacon nagyon jó választás, a karakteres íze tökéletesen passzol a pancake tésztájához. Nálunk nagy sikert aratott.
Baconös pancake
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm bacon
- 3 darab tojás (szétválasztva)
- 300 gramm liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 50 gramm cukor
- 1 kávéskanál só
- 200 milliliter tej
- 50 gramm vaj (olvasztott)
- 10 gramm vaj (sütéshez)
- 0.5 kávéskanál vaníliakivonat (ízlés szerint)
- 0.5 kávéskanál mandulakivonat (ízlés szerint)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A szalonna felét vágjuk kis kockákra, a másik felét hagyjuk egyben. Süssük őket ropogósra, majd tegyük egy papírtörlővel letakart tányérra, tegyük félre.
Egy nagy keverőedényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót, majd tegyük félre. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Egy másik edényben keverjük össze a tojássárgáját, a tejet, az olvasztott vajat, a vaníliát és a mandulakivonatot, majd keverjük hozzá a lisztes keveréket is, addig, amíg csomómentes nem lesz. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgassuk hozzá.
Tegyünk egy kis vajat a serpenyőbe, és öntsünk rá egy evőkanál tésztát, majd szórjunk rá egy kis bacont. Amikor az alja aranybarna, fordítsuk meg a palacsintát, és a másik felét is süssük aranybarnára. Ismételjük meg ezt mindegyik palacsintánál, és halmozzuk őket egymásra, hogy ki ne hűljenek.
Olvasztott vajjal tálaljuk.
Fotó: Getty Images