Cukormentes banánkenyér: maradékmentő süti, ha túlérett a gyümölcs
Ha nálad is előfordul, hogy néhány banán túlérik, akkor eszedbe ne jusson kidobni: készíts belőlük finom és laktató süteményt!
A banánnak nem csak frissen van értelme, hiszen a kicsit szottyos vagy éppen túlérett gyümölcsből is számtalan ételt készíthetsz. Ilyen például a banános brownie vagy a banános smoothie is.
Ezúttal azonban egy banánpalacsintára kívántunk rá, amit pofonegyszerű elkészíteni, ráadásul az érett gyümölcs sem megy kárba. Összetevőit tekintve pedig csak néhány alaphozzávalót igényel, az eredmény pedig szinte simogatja a lelkedet.
A banánokat hámozzuk meg, tegyük egy közepes tálba. Törjük össze őket egy villával, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a szerecsendiót, és addig keverjük, amíg pépes állagú nem lesz.
Adjuk hozzá a lisztet, majd apránként a tejet, és addig keverjük, amíg sűrű tésztát kapunk. Az a cél, hogy a tészta ne legyen palacsintaszerűen folyós.
Egy kis tálban keverjük össze a kristálycukrot és a fahéjat a szóráshoz, majd tegyük félre.
Az olajat melegítsük fel egy közepes serpenyőben, közepes lángon. A banános palacsinták kisütéséhez 2 evőkanálnyi tésztát tegyünk az olajba, és ezt annyiszor ismételjük meg egy-egy sütés alkalmával, hogy a serpenyőben kényelmesen elférjenek és ne érjenek össze a palacsinták.
Oldalanként 2-2 percig süssük őket, és ha már szép, aranybarna színt kaptak, szedjük őket papírtörlőre, hogy lecsepegjen róluk a felesleges olaj.
Ezután hintsük meg őket a korábban kikevert fahéjas cukorral, és még forrón vagy szobahőmérsékleten tálaljuk őket.
Tálaláshoz kínálhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy csokoládéöntetet, esetleg friss, szezonális gyümölcsöt is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu