![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Fehérjebomba reggeli - Banános zabpehelykosárkák liszt nélkül
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül](https://kep.index.hu/1/0/5963/59631/596318/59631837_4409375_c86cd2eca04d0f5553398031dbaca50a_wm.jpg)
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
![Laktató quinoás szivárványsaláta: ebédként is helytáll](https://kep.index.hu/1/0/5998/59983/599836/59983659_4436235_f012e36c5c8c1b6ed6656ee49c58c8a1_wm.jpg)
Laktató quinoás szivárványsaláta: ebédként is helytáll
![Narancsos-csokis márványos sütemény: nagyon omlós a tésztája](https://kep.index.hu/1/0/6003/60034/600348/60034889_4440033_2197c374cc4b898710dfed83a4feef56_wm.jpg)
Narancsos-csokis márványos sütemény: nagyon omlós a tésztája
![Szaftos, darált húsos raguval kevert tészta: gyorsan és egyszerűen készül](https://kep.index.hu/1/0/6006/60068/600682/60068223_4442455_cfd3ef738193a041b3b25a60f367ab01_wm.jpg)
Szaftos, darált húsos raguval kevert tészta: gyorsan és egyszerűen készül
![Így használd profin a késélezőt: mutatjuk a lépéseket](https://kep.index.hu/1/0/5997/59976/599763/59976341_4435735_98096c9af77c075c3346d4b9b92abfa8_wm.jpg)
Így használd profin a késélezőt: mutatjuk a lépéseket
![Sokmagvas kréker pofonegyszerűen: mártogatós mellé a legjobb](https://kep.index.hu/1/0/6007/60071/600718/60071823_4442717_e24e165d0ab0877cbdfe9b1d60a28c3b_wm.jpg)
Sokmagvas kréker pofonegyszerűen: mártogatós mellé a legjobb
Ez a reggeli egészen biztosan megadja az energialöketet a napra: zabpehely, dió és banán alkotja a tésztát, cukor minimális mértékben, liszt pedig egyáltalán nem kerül bele.
Gyors, egyszerű, egészséges nassolnivaló, ami energiával tölt fel a nap végéig. A zabpehelykosárkák bővelkednek fehérjében, fél csészényi zabpehelyben 6 gramm fehérje található, ráadásul ezt tovább gazdagítja a dió, a banán és a tej is.
Muszáj egy kis zsiradékot is tenni a tésztába, de tényleg csak minimális mennyiséget: egy evőkanál olaj vagy vaj már elegendő ahhoz, hogy ne ragadjanak le a kosárkák.
Bögrés receptről van szó, úgyhogy nagyon gyorsan össze lehet állítani a tésztát, a méregetéshez 2,5 deciliteres bögrére van szükség. Cukor helyett juharszirupot, tehéntej helyett mandulatejet, vaj helyett pedig kókuszzsírt lehet használni, ha extra egészséges verziót készítenétek.
Mivel több mint 4 deciliter tej kerül a süteménybe, liszt pedig semennyi, megmondom őszintén, nem tudtam, hogy hogyan fog összeállni a tészta a folyékony, zabpelyhes masszából. Azonban sütés közben a zabpehely magába szívja a tejet, megdagad, és igazán pofás kis kosárkák kerülnek ki a sütőből.
Banános zabpehelykosárkák
![zabpelyhes-kosárka-recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291029/29102985_1931bcd6f3ca134f49e3f97aa305ac81_wm.jpg)
Hozzávalók 12 adaghoz
- 2 bögre zabpehely
- 0.5 bögre dió (apróra vágva)
- 2 darab banán
- 1 darab tojás
- 1.75 bögre tej
- 4 evőkanál porcukor
- 0.25 teáskanál só
- 0.25 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzuk ki a muffinformákat vagy használjunk szilikon-sütőformákat.
Langyosítsuk meg a tejet, hogy a cukor elolvadjon, majd keverjük el benne alaposan a porcukrot. Mehet bele a só és a fahéj is, majd a felvert tojás és az olaj vagy vaj.
A diót daraboljuk össze aprítógéppel, nem kell porrá őrölni, de legyenek picik a darabok. A banánt vágjuk karikákra, majd negyedekbe.
Adjuk hozzá a diót, a banánt és a zabpelyhet is a tejes keverékhez, vegyítsük el a hozzávalókat.
Öntsük a tésztát az előkészített formákba, majd mehetnek a sütőbe 30-35 percre.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors