Fehérjebomba reggeli - Banános zabpehelykosárkák liszt nélkül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a reggeli egészen biztosan megadja az energialöketet a napra: zabpehely, dió és banán alkotja a tésztát, cukor minimális mértékben, liszt pedig egyáltalán nem kerül bele.

Gyors, egyszerű, egészséges nassolnivaló, ami energiával tölt fel a nap végéig. A zabpehelykosárkák bővelkednek fehérjében, fél csészényi zabpehelyben 6 gramm fehérje található, ráadásul ezt tovább gazdagítja a dió, a banán és a tej is.

Muszáj egy kis zsiradékot is tenni a tésztába, de tényleg csak minimális mennyiséget: egy evőkanál olaj vagy vaj már elegendő ahhoz, hogy ne ragadjanak le a kosárkák.

Bögrés receptről van szó, úgyhogy nagyon gyorsan össze lehet állítani a tésztát, a méregetéshez 2,5 deciliteres bögrére van szükség. Cukor helyett juharszirupot, tehéntej helyett mandulatejet, vaj helyett pedig kókuszzsírt lehet használni, ha extra egészséges verziót készítenétek. 

Mivel több mint 4 deciliter tej kerül a süteménybe, liszt pedig semennyi, megmondom őszintén, nem tudtam, hogy hogyan fog összeállni a tészta a folyékony, zabpelyhes masszából. Azonban sütés közben a zabpehely magába szívja a tejet, megdagad, és igazán pofás kis kosárkák kerülnek ki a sütőből.

Banános zabpehelykosárkák

zabpelyhes-kosárka-recept

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 2 bögre zabpehely
  • 0.5 bögre dió (apróra vágva)
  • 2 darab banán
  • 1 darab tojás
  • 1.75 bögre tej
  • 4 evőkanál porcukor
  • 0.25 teáskanál
  • 0.25 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzuk ki a muffinformákat vagy használjunk szilikon-sütőformákat.

Langyosítsuk meg a tejet, hogy a cukor elolvadjon, majd keverjük el benne alaposan a porcukrot. Mehet bele a só és a fahéj is, majd a felvert tojás és az olaj vagy vaj.

A diót daraboljuk össze aprítógéppel, nem kell porrá őrölni, de legyenek picik a darabok. A banánt vágjuk karikákra, majd negyedekbe.

Adjuk hozzá a diót, a banánt és a zabpelyhet is a tejes keverékhez, vegyítsük el a hozzávalókat.

Öntsük a tésztát az előkészített formákba, majd mehetnek a sütőbe 30-35 percre.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük