Laktató, energiadús zabpelyhes muffin: banántól szaftos a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerű keverem-kavarom muffin a banán és a zab minden jóságával, ráadásul a tésztája napokig megőrzi puhaságát.
A muffint mindenki szereti, nagyon változatosan elkészíthető, ráadásul csak össze kell hozzá keverni az alapanyagokat. Ez a recept annyiban rendhagyó, hogy kivételesen nem tej vagy joghurt teszi szaftossá a tésztát, hanem banánpüré.
Lehetőleg minél érettebb, akár jó barna banánt kell használni hozzá, hogy minél könnyebb legyen a villával összetörni, ráadásul az íze is sokkal édesebb lesz. A banánnal készült muffintészta napokig szaftos és puha marad.
A banán mellett zabpehely gazdagítja a muffint - ettől laktató és energiadús lesz a süti, a zab ugyanis az egyik legjobb szénhidrátforrás, de jó hatással van az anyagcserére és a koleszterinre, illetve remek fehérjeforrás is egyben.
Banános-zabpelyhes muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
Muffin:
- 140 gramm zabpehely
- 180 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 darab tojás
- 60 milliliter olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 darab banán (érett)
Tetejére:
- 50 gramm zabpehely
- 0.25 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál vaj (olvasztott)
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat és szerecsendiót.
Egy másik tálban verjük fel a tojást, keverjük össze az olajjal és a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, keverjük alaposan egybe.
Az érett banánokat törjük össze villával, míg egészen pépes massza nem lesz belőlük. Adjuk a tésztához, keverjük vele össze, míg sűrű, de egynemű nem lesz.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk vagy béleljünk ki kapszlikkal 12 muffinformát. Osszuk szét köztük a tésztát.
A tetejére:
Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a fahéjat, a barna cukrot és az olvasztott vajat, majd szórjuk a tészta tetejére, mindegyik muffinra egyformán jusson belőle.
Toljuk a formát a sütőbe, 20 percig süssük a muffinokat, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Getty Images