Mennyei barackos galette: lekvárrá sül benne a gyümölcs
Ez a galette esélyesen a legújabb kedvenced lesz: a ropogós tészta és a krémes barackos töltelék tökéletes összhangot alkotnak.
Ez a desszert összeállításában nagyon hasonlít a morzsasütihez, hiszen itt is tésztaréteg kerül a választott gyümölcsre, és együtt sülnek meg. Míg azonban a morzsasütinél egy édes tésztamorzsa sül a gyümölcsre, addig a cobbler (ejtsd kobler) esetében ez egy lágyabb, kanalazható massza.
Ebben a receptben az őszibarack a főszereplő, amely sütés során már-már lekvárrá sül a tészta alatt, így a lágy gyümölcs és a ropogós tészta tökéletesen kiegészítik egymást. A desszert vegán, így tojásallergiával és tejérzékenységgel is bátran fogyaszthatod.
A barackokat mossuk meg, magozzuk ki, és igény szerint hámozzuk meg. Vágjuk közepesen vékony szeletekre, keverjük össze a cukorral, vanílaikivonattal, citromhéjjal és kukoricakeményítővel, majd borítsuk egy közepes tepsibe vagy jénaiba (a forma nem számít).
A tésztaréteghez habosítsuk ki a vajalternatívát a cukorral, adjuk hozzá a kókuszjoghurtot és a vaníliakivonatot, majd mehetnek bele a száraz hozzávalók is (liszt, sütőpor, só). Keverjünk belőle lágy tésztát, majd kanalazzuk a barackok tetejére úgy, hogy viszonyag egybefüggő réteget kapjunk, de még kivehetők legyenek a buckák.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranyszínűre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu