Szilvás morzsasüti sok fahéjjal: krémesre sül benne a gyümölcs
A szilvás morzsasüti a megúszós desszertek közé tartozik, hiszen egyszerűen és kevés munkával készül. Ennek ellenére annyira finom, hogy az utolsó morzsája is elfogy majd.
A morzsasütik a leghálásabb desszertek, hiszen nemcsak gyorsan és egyszerűen készülnek, de rengeteg módon variálhatók, és a legtöbb étrendbe beilleszthetők. Zab- és mandulalisztből sütve gluténmentes, növényi olajokkal vagy vajalternatívával pedig vegán lesz a végeredmény.
Ez a szilvás változat az utóbbi kategórába sorolható, hiszen semmilyen tejtermék nem szerepel benne. A morzsaréteg mindössze 5 hozzávalót tartalmaz, így percek alatt összedobhatod, a szilvás töltelékbe pedig a fahéj mellett reszelt narancshéj is kerül, ami nyáron is ünnepivé varázsolja a süteményt.
Szilvás morzsasüti
Hozzávalók 6 személyre
A szilvás réteghez:
- 1 kg szilva kimagozva és feldarabolva
- 50 g cukor
- 1 db bionarancs reszelt héja
- 1 tk fahéj
- 1 ek kukoricakeményítő
A morzsaréteghez:
- 250 g búzaliszt
- 100 g cukor
- 1 csipet só
- 50 g apróra darabolt mandula
- 1 tk vaníliakivonat
- 150 g vajalternatíva
Elkészítés:
Keverjük össze a feldarabolt szilvát, a cukrot, a narancshéjat, a fahéjat és a kukoricakeményítőt, és borítsuk egy közepes tepsibe vagy jénaiba (a forma nem számít).
Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a mandulát és a vaníliakivonatot, és morzsoljuk szét benne a vajat. Akkor jó, ha az ujjunkkal összecsípve összetapad, de ne számítsunk összeálló tésztára.
Morzsoljuk a keveréket a szilva tetejére, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 30-40 perc alatt süssük aranybarnára. Fogyasztás előtt hagyjuk legalább 15 percig hűlni.
-
2024-03-10 11:08:01
-
2023-11-17 08:32:02
-
2023-11-05 08:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!