Barna vajjal egybeforgatott tészta parmezánnal: pillanatok alatt kész

barna vajas tészta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy izgalmas hozzávaló teszi ezt az amúgy egyszerű tésztaételt különlegessé, és még csak az idődet sem fogja rabolni az elkészítése.

A sima vaj egészen más ízt kap, ha hőkezelés során megbarnítod. Ez ugyan valami egészen nehéz műveletnek hangzik, de kellő odafigyeléssel nagyon hamar elsajátíthatod a készítését. Ebben a cikkben leírtuk, hogyan lesz a vajból melegítéssel kicsit diós ízű barnított vaj, amelyből a készítés során a víz elfő, koncentrálódik az íze, a benne található fehérjék pedig karamellizálódnak.

Ha nincs sok időd, akkor próbáld ki az alábbi receptet, amíg a tészta kifő, készítsd el a barna vajat, majd forgasd vele össze. Szórj rá egy kevés parmezánt, és máris kész a csodás és pofonegyszerű ebéd. Ha pedig kicsit több időd van, készítsd házi tésztából, amelyhez itt találsz receptet. 

Barna vajas-parmezános tészta

barna vajas tészta recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 250 gramm tészta (penne)
  • 50 gramm vaj
  • 0.5 darab citrom leve
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 50 gramm parmezán (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát sós vízben főzzük al dentére a csomagoláson található utasítás szerint. A főzővizéből tegyünk félre egy kanállal. Amíg a tészta fő, készítsük el a barna vajat. 

Egy lábasba tegyük bele az egyformára kockázott vajat, és folyamatos keverés mellett hevítsük addig, amíg a színe aranybarna nem lesz. Vigyázzunk, meg ne égjen. Szűrjük le, sózzuk, borsozzuk és facsarjuk bele a citrom levét, majd tegyük hozzá a félretett főzővizet is. 

A leszűrt tésztát forgassuk össze a barna vajjal, szórjuk meg parmezánnal és azonnal tálaljuk.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük