Szaftos oldalas vajpuhára sütve: BBQ-szósszal a legfinomabb

bbqoldalas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fűszeres páccal sütve, szósszal lekenve lesz a legfinomabb az oldalas, egyszerre szaftos, omlós és ízletes.

Az oldalas a sertés egyik legjobb része, ha jól készítik, a hús leválik a csontról, omlós és szaftos lesz. A titok nyitja a lassú tűzön történő sütésben rejlik, de nem árt egy finom pác sem, minél tovább áll benne a hús, annál jobban átjárják a fűszerek. 

Sertésoldalas esetén inkább száraz pácot szoktak használni, a szószt, a mázat pedig sütés közben kapja meg a hús. A barna cukros pác nagyon népszerű, ugyanis a cukor kiemeli az ízeket, segíti a hús barnulását, szép kérget képez rajta, miközben kiegyensúlyozza a savanykás ízeket. 

A hús a sütőben, fólia alatt puhul, a grillen pedig csak kérget kap. A grillezéstől füstös lesz az oldalas, nagyon jól áll neki a pluszíz. A BBQ-szósz pedig felteszi az i-re a pontot.

BBQ-oldalas

bbqoldalas2

Hozzávalók 6 személyre

Hús:

  • 2 egész oldalas (18-20 szelet)

Száraz pác:

  • 50 gramm barna cukor
  • 2 tk
  • ízlés szerint bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 ek fűszerpaprika (füstölt)
  • 1 tk chilipor

Szósz:

  • 120 ml alaplé/víz
  • 60 ml szójaszósz
  • 3 ek almaborecet
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 280 gramm BBQ-szósz
Recept idők

Elkészítés:

Ha rajta maradt, a hártyát távolítsuk el a húsról.

Egy kis tálban keverjük össze a száraz pác hozzávalóit. Az oldalasok mindkét felét szórjuk meg a páccal, dörzsöljük bele a húsba. Fedjük le őket, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.

Melegítsük elő a sütőt 120 fokra. 

Egy nagy tepsiben, amelyben elfér a hús, keverjük össze az alaplevet, a szójaszószt, az ecetet, az olívaolajat és a zúzott fokhagymákat. Utána ebbe a keverékbe helyezzük bele a két oldalast. Fedjük le a tepsit fóliával, majd toljuk a sütőbe 2 órára.

Ha kész, szedjük ki őket egy tányérra.

A tepsiben maradt folyadékot önstük egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Alacsony lángon főzzük, míg a felére nem redukálódik. Ekkor keverjük bele a BBQ-szószt is.

Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton, majd kenjük le olajjal a rácsot. 

Az oldalast kenjük le a BBQ-szósszal, majd tegyük a rácsra a lekent felével lefelé. Kenjük le a tetejét is. 5-8 percig süssük oldalanként, míg szépen rásül a máz. Ha elkészült, vegyük le a grillről, majd hagyjuk pihenni 5-10 percet. Vágjuk darabokra, majd kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük