Ilyen a francia fánk, a Beignet: kelesztés és dagasztás nélkül készül
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
A legfinomabb gyümölcskenyér: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Gyors, mézeskalácsos muffin: krémmel is megkoronázhatod
Vaníliás tejpuncs téli estékre: krémes kortyolnivaló rummal
Szaftos, sajtos fasírtgolyók: sütőben sülnek aranybarnára
Így használd a fahéjat immunerősítésre: igazi csodaszer
A franciák kedvelt fánkja, a beignet nagyon egyszerűen készül, kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik.
Fánkot készíteni nem nehéz, mégis sokan ódzkodnak tőle, hisz időigényes a dagasztás, kelesztés és a sütés miatt. Szerencsére a fánkok tárháza óriási, rá lehet bukkanni olyan receptre, amelyben nem kell sokat bajlódni a tészta elkészítésével, ilyen a francia fánk, a beignet is.
Nincs kőbe vésve, hogy ne lehetne keleszteni, a pihentetős módszerrel készült verziókban is 15-25 percet szoktak javasolni a tészta nyújtása előtt, majd kiszaggatva is 15-20 percet érdemes állni hagyni, hogy egy picit megemelkedjen a tészta, de nem kötelező.
A beignet porcukorral meghintve is tökéletes, de ha igazán emlékezeteset szeretnél alkotni, akkor almaszósszal, karamellöntettel vagy vaníliaszósszal kínáld.
Beignet francia fánk
Hozzávalók 18 darabhoz
- 5 dekagramm vaj
- 40 dekagramm liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 5 dekagramm cukor
- 1 darab tojássárgája
- 2 deciliter tej
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A puha vajat morzsoljuk el a lisztben, majd keverjük hozzá a porélesztőt, cukrot, tojássárgáját és annyi tejet (2-2,5 deciliter), hogy sima, jól gyúrható tésztát kapjunk.
Pihenés után a tésztát dolgozzuk át, enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 2 centiméter vastagságúra, majd vágjuk közepes nagyságú négyzetekre. Bő olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára, kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Getty Images