10 édes péksüti házilag, amit el is csomagolhatsz: gyors recepteket is mutatunk
Kelt tésztából foszlós, leveles tésztából gyors nassolnivalókat készíthetsz, bármelyik recept mellett is döntesz, mind szuper lesz az uzsonnásdobozba.
A lekváros sütemény a mamák specialitása, mely hagyományosan zsírral gyúrva készül. Az örökölt receptet sokan módosítják, zsír helyett vajjal készítik, úgy is finom, de az eredetit követve sokkal jobb ízű és textúrájú a tészta. Ha maradnál a régi ízeknél, akkor használj zsírt, és dobd fel tepertővel a tésztát. Talán meglepőnek tűnhet az édes és a sós íz párosítása, de a nagymamák régóta esküsznek az így készült finomságra, érdemes kipróbálni.
A szilvás papucs régi kedvenc, mely akkor igazán finom, ha jó minőségű lekvár kerül a közepébe. Nem csak az íz miatt érdemes kiváló minőségűt használni, az olcsóbb változat sütés közben kifolyhat a tésztából.
A langyos tejben keverjük el az élesztőt és a cukrot, majd takarjuk le, és hagyjuk állni 5-8 percet, míg felfut.
Míg az élesztőre várunk, a tepertőt daráljuk le.
A lisztet szitáljuk át, majd adjuk hozzá a darált tepertőt, a felfutott élesztőt, a tejfölt és a zsírt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A begyúrt tésztát takarjuk le, és tegyük félre 1 órára, míg megkel.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Ezután a tésztát vágjuk négyzetekre, a közepükbe tegyünk szilvalekvárt. A tésztanégyzetek két ellentétes végét csippentsük össze. Ezután a papucsokat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le, és hagyjuk kelni 15-30 percet.
A papucsokat kenjük le felvert tojással, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
Az elkészült finomságot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu