Lekváros ökörszem a kekszesdobozba: darált dió is ízesíti

Okorszem lekvarral dioval c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ökörszemnek a túrós-mazsolás péksüti változata lehet ismerősebb, azonban apróbb kivitelezésben teasüteményként is kiváló.

Készíts karácsonyi ökörszemet házi lekvárral és diószórással: ez nem a hagyományos kelt tésztás, túrótöltelékes retró süti receptje, hanem vajjal készül, és méretre is kisebb az előbb említett változatnál. Éppen emiatt talán egyszerűbb is, hiszen a kelesztésre ebben az esetben nem kell időt szánnod. 

A laktózérzékenyeknek és tojásallergiásoknak pedig jó hír, hogy mentesen is elkészíthető, vegán, így a porhanyós sütemény bűntudat és kellemetlen következmények nélkül nassolható.

Lekváros ökörszem

Okorszem lekvarral dioval

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 1 ek őrölt lenmag
  • 3 ek forró víz
  • 200 g vegán vajhelyettesítő vagy vaj
  • 200 g cukor
  • 2 tk növényi ital
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 400 g liszt
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk sütőpor
  • 100 g dió apróra darabolva
  • 200 g lekvár tetszés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy pohárban keverjük össze az őrölt lenmagot és a vizet, és hagyjuk pihenni 10 percig, hogy besűrűsödjön (ez lesz a tojáshelyettesítőnk).

A növényi vajhelyettesítőt (vagy vajat) tegyük egy robotgépbe, vagy kézi mixerrel habosítsuk ki a cukorral, a vaníliával és a növényi itallal. Adjuk hozzá az elkészült lentojást, a lisztet, a sót és a sütőport is, és dolgozzuk homogén állagú tésztává. 

Szórjuk a diót egy közepes tálba. 

A tésztából formázzunk 2 teáskanálnyi nagyságú gombócokat, és hempergessük bele a dióba. Helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. A hüvelyk- vagy mutatóujjunkkal formáljunk kis krátert mindegyik közepébe, és kanalazzunk rájuk egy teáskanálnyi lekvárt. 

Tegyük a tepsit 185 fokra előmelegített sütőbe, és 13-15 perc alatt süssük meg őket.

Szedjük ki, és fogyasztás előtt 15 percig hagyjuk hűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük