Nincs karácsony bejgli nélkül: ezekkel az arányokkal biztos a siker

2
Nyomtatás
Békebeli ünnepi bejgli cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hagyományos karácsonyi asztal legkedvesebb süteménye a bejgli, mely mákos és diós töltelékkel csábít. Mutatjuk a tökéletes receptet, egyenesen a mama füzetéből!

Ahány ház, annyi szokás. Sokan még mindig őrzik a hagyományokat, hódíthat akármilyen új őrület, ha karácsony van, akkor a régi idők ízei kerülnek az ünnepi asztalra. Ilyenkor szinte mindenhol készül halászlé, töltött káposzta és bejgli, ami akkor az igazi, ha bőven kerül bele töltelék.

A türelem a titka!

A tökéletes bejgli igényli a törődést, a receptben írt pihentetési időt be kell tartani! Meglásd, a végeredmény magáért beszél majd. Ne feledd, a bejglit sütés előtt kétszer is le kell kenni tojással, ettől lesz szép márványos. Boldog karácsonyt kívánunk!

Békebeli ünnepi bejgli

Békebeli ünnepi bejgli ct

Hozzávalók 2 darabhoz

Tészta:

  • 350 g liszt
  • 1 csipet
  • 40 g cukor
  • 140 g vaj (hideg)
  • 2 darab tojássárgája
  • 7 g instant élesztő
  • 110 ml langyos tej

Mákos töltelék:

  • 130 ml tej
  • 85 g darált mák
  • 80 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citrom reszelt héja és leve

Diós töltelék:

  • 130 ml tej
  • 120 g darált dió
  • 80 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citrom reszelt héja és leve

A kenéshez:

  • 2 darab tojássárgája
  • 2 darab tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, cukrot, és morzsoljuk össze a hideg, kockákra vágott vajjal. Ezután a többi alapanyagot (tojássárgája, élesztő, tej) is dolgozzuk hozzá (ha szükséges, kevés tej még mehet a tésztához). A begyúrt tésztát felezzük meg, és az így kapott két darabot csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.

Töltelék:

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A mákoshoz a tejet és a mákot főzzük össze, közben adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját és levét. A diós töltelék pont ugyanígy készül.

A főzés során arra figyeljünk, ne legyen túl híg a töltelék, ezért, ha szükséges, hosszabb ideig főzzük, vagy adjunk hozzá még mákot vagy diót.

Összeállítás:

A hűtőben pihent tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalap alakúra. Ezután kenjük rájuk a tölteléket. A tészta széleit kicsit hajtsuk be (1-2 cm), ezután tekerjük fel.

A bejgliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és szurkáljuk meg a tetejüket, majd kenjük át őket felvert tojássárgájával. Ezután hűvös helyen pihentessük a bejglit 30-60 percig. A pihentetés után a tojásfehérjével kenjük át a bejgliket, és ismét pihentessük hűvös helyen 30-60 percig.

A bejgliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre. (A sütési időhöz érdemes plusz, mínusz 5 percet számolni, mert minden sütő más!)

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon