Karácsonyi mákos kalács, avagy babka: vajas, foszlós tészta, rengeteg töltelék
Foszlós, gazdag kalácstészta, rengeteg mák: a csavar szó szerint csak a formában van, de annak nagyon jót tesz.
Ahány ház, annyi szokás. Sokan még mindig őrzik a hagyományokat, hódíthat akármilyen új őrület, ha karácsony van, akkor a régi idők ízei kerülnek az ünnepi asztalra. Ilyenkor szinte mindenhol készül halászlé, töltött káposzta és bejgli, ami akkor az igazi, ha bőven kerül bele töltelék.
A tökéletes bejgli igényli a törődést, a receptben írt pihentetési időt be kell tartani! Meglásd, a végeredmény magáért beszél majd. Ne feledd, a bejglit sütés előtt kétszer is le kell kenni tojással, ettől lesz szép márványos. Boldog karácsonyt kívánunk!
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, cukrot, és morzsoljuk össze a hideg, kockákra vágott vajjal. Ezután a többi alapanyagot (tojássárgája, élesztő, tej) is dolgozzuk hozzá (ha szükséges, kevés tej még mehet a tésztához). A begyúrt tésztát felezzük meg, és az így kapott két darabot csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.
Töltelék:
Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A mákoshoz a tejet és a mákot főzzük össze, közben adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját és levét. A diós töltelék pont ugyanígy készül.
A főzés során arra figyeljünk, ne legyen túl híg a töltelék, ezért, ha szükséges, hosszabb ideig főzzük, vagy adjunk hozzá még mákot vagy diót.
Összeállítás:
A hűtőben pihent tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalap alakúra. Ezután kenjük rájuk a tölteléket. A tészta széleit kicsit hajtsuk be (1-2 cm), ezután tekerjük fel.
A bejgliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és szurkáljuk meg a tetejüket, majd kenjük át őket felvert tojássárgájával. Ezután hűvös helyen pihentessük a bejglit 30-60 percig. A pihentetés után a tojásfehérjével kenjük át a bejgliket, és ismét pihentessük hűvös helyen 30-60 percig.
A bejgliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre. (A sütési időhöz érdemes plusz, mínusz 5 percet számolni, mert minden sütő más!)
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu