
Így készül a belga almás-körtés szirup, amelytől minden finomabb: húsok mellé kötelező

Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Mutatós, céklával színezett töltött tojás: kezdőknek is sikerülni fog

Selymes, házi tojáslikőr: a legfinomabb vendégváró

10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

Álomszép húsvéti répás muffin: rögtön dupla adaggal keverd be
A lassú és hosszan tartó főzés a szirup titka, ha már rászánod az időt, érdemes rögtön megduplázni a mennyiségeket.
A „sirop de liège” egy sűrű, selymes, sötétebb színű, de áttetsző almás-körtés szirup, amit a belga konyhában édességek, de húsok ízesítéséhez is használnak. A titka a lassú főzés, a végére egészen aranyszínű vagy még sötétebb lesz. Ha kellő ideig marad a tűzön, szinte zselés állagú lesz a szirup a gyümölcsökben – főként a héjukban – található pektinnek köszönhetően.
Bár az alább megadott mennyiségekből kb. 1,5 deciliternyi szirupod lesz, érdemes dupla, vagy akár tripla adagot készíteni, ugyanis időigényes a recept. Meglátod, rengeteg ételben használhatod fel az édes szirupot, akár önmagában, kenyérre kenve is isteni, de meglocsolhatsz vele palacsintát és gofrit is, sőt, a híres liège-i húsgombóchoz is szükség van rá, de nyúlhúst is kínálnak vele.
Belga almás-körtés szirup

Hozzávalók 2 decihez
- 800 gramm körte (édes, lédús fajta)
- 400 gramm alma (Golden)
Elkészítés:
Alaposan mossuk meg az almát és a körtét, de nem kell őket megpucolni. Vágjuk a gyümölcsöket 4-6 darabba, a magházuk maradjon bennük.
Tegyük őket egy lábasba 1 evőkanál vízzel együtt. Várjuk meg, míg forrni kezd a lábas tartalma, majd vegyük lejjebb a lángot, lassű tűzön kb. 3 órán keresztül főzzük. A végére olyan lesz, mint egy kompót, teljesen szétesik a gyümölcs.
Készítsünk elő egy apró, finom lyukú szitát, majd béleljük ki valamilyen szövettel, akár textilpelenkával vagy sajtkendővel. Tegyük egy tál fölé, öntsük bele a kompótot, majd hagyjuk lecsöpögni. Ha a nagyja lejött, a kezünkkel is segítsünk rá, préseljük, hogy minden levet kinyerjünk a gyümölcsökből.
A leszűrt levet tegyük egy lábasba, majd lassú tűzön főzzük még 2-3 órát, míg egészen sűrű, szirupszerű és aranyszínű nem lesz. Minél tovább főzzük, annál jobban karamellizálódik.
Öntsük a forró szirupot sterilizált üvegbe, szorosan zárjuk le, majd állítsuk a feje tetejére, hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images