Házi mentaszirup a legfinomabb limonádéhoz vagy mojitóhoz

mentaszirup
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mentaszirup nagyon egyszerűen készül, ráadásul univerzálisan felhasználható, rengetegféle hűsítő ital alapja lehet.

A nagy melegben jólesik egy pohár hideg limonádé, és bár a klasszikus citromos is mennyei, érdemes néha különféle ízesítésekkel feldobni, legyen szó házi málna- vagy meggyszörpről, esetleg mentaszirupról. Utóbbi lényegében egy 1:1 arányban készült cukorszirup, amelybe sok friss menta is kerül. 

A mentát nem elég összemelegíteni a vízzel és a cukorral, úgy adja át igazán az ízét, ha a forró szirupban hagyod kihűlni. Utána már csak le kell szűrni, jól záródó üvegekbe tölteni, majd mehet is a hűtőbe. 

A mentaszirupot felhasználhatod limonádéban, jeges teában, különböző koktélokban, számtalan nyári ital alapja lehet. 

Mentaszirup

mentaszirup2

Hozzávalók 10 decihez

  • 500 milliliter víz
  • 500 gramm cukor
  • 12 szál menta
Recept idők

Elkészítés:

A mentát mossuk meg, csöpögtessük le.

A vizet, a cukrot és a mentát melegítsük össze egy kis lábasban, míg a cukor el nem olvad, közben néha kevergessük. Vegyük le a tűzhelyről.

Fedjük le a lábast tetővel vagy fóliával, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a szirupot.

Ha kihűlt, szűrjük le, töltsük a szirupot befőttesüvegekbe, zárjuk le őket. A hűtőben 2 hétig tárolhatók.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük