
Házi mentaszirup a legfinomabb limonádéhoz vagy mojitóhoz

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós csicseriborsós laposkenyér: alig valamiből készül

Retró, sós, édes és töltött kiflik egy helyen: mindenki megtalálja a kedvére valót

Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

Fokhagymás-sajtos gombafejek: sütőben pirulnak ropogósra

Magyaros krumplileves húsgombóccal: ebből biztos a repeta
A mentaszirup nagyon egyszerűen készül, ráadásul univerzálisan felhasználható, rengetegféle hűsítő ital alapja lehet.
A nagy melegben jólesik egy pohár hideg limonádé, és bár a klasszikus citromos is mennyei, érdemes néha különféle ízesítésekkel feldobni, legyen szó házi málna- vagy meggyszörpről, esetleg mentaszirupról. Utóbbi lényegében egy 1:1 arányban készült cukorszirup, amelybe sok friss menta is kerül.
A mentát nem elég összemelegíteni a vízzel és a cukorral, úgy adja át igazán az ízét, ha a forró szirupban hagyod kihűlni. Utána már csak le kell szűrni, jól záródó üvegekbe tölteni, majd mehet is a hűtőbe.
A mentaszirupot felhasználhatod limonádéban, jeges teában, különböző koktélokban, számtalan nyári ital alapja lehet.
Mentaszirup

Hozzávalók 10 decihez
- 500 milliliter víz
- 500 gramm cukor
- 12 szál menta
Elkészítés:
A mentát mossuk meg, csöpögtessük le.
A vizet, a cukrot és a mentát melegítsük össze egy kis lábasban, míg a cukor el nem olvad, közben néha kevergessük. Vegyük le a tűzhelyről.
Fedjük le a lábast tetővel vagy fóliával, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a szirupot.
Ha kihűlt, szűrjük le, töltsük a szirupot befőttesüvegekbe, zárjuk le őket. A hűtőben 2 hétig tárolhatók.
Fotó: Getty Images