A belga fánk sörrel készül: aranybarnára sül a különleges desszert
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Rakott krumpli mentesen: krémes, tartalmas és nagyon finom
Csokis-narancsos keksz: ennek ott a helye a sütisdobozban
Aranybarna röszti kínai kellel keverve: tejföllel megkoronázva kínáld
Sajtos fasírt sütőben sütve: hamburgerben is tökéletes
Így dolgozd fel a sütőtököt: a magja sem megy kárba
A farsangi időszak a jelmezbálok, mulatságok ideje, ilyenkor a fánk kihagyhatatlan finomság, érdemes a hagyományos verziók mellett különlegesebb recepteket is kipróbálni.
Mert nem csak a szalagos vagy a csörögefánk esik jól a karneváli időszakban, próbálj ki valami újat. A belga sörös fánk porcukorral meghintve isteni finom, megéri elkészíteni.
Nagyon különleges, és nem csak amiatt, hogy sörrel készül a fánk. A dagasztott tésztában tojáshabnak is jut hely, sokan ódákat zengenek róla. Ha pedig fánkszezon van, és valami ínycsiklandó finomsággal szeretnél előrukkolni, ennél jobb receptet nem is találhatnál.
Belga sörös fánk
Hozzávalók 20 darabhoz
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 2 csipet finomliszt
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 2.5 dkg vaj
- 1 deciliter világos sör
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A vajat olvasszuk meg. A tojást válasszuk szét.
A tejbe szórjuk bele a cukrot, langyosítsuk fel, majd az élesztőport is keverjük el benne. Szórjunk rá 2 csipetnyi lisztet, és letakarva, 10-15 perc alatt futtassuk fel az élesztőt.
A lisztet a sóval forgassuk egybe.
A felfutott élesztőbe üssük bele a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a sört is csorgassuk bele, majd az egészet adjuk a liszthez, és dagasszunk tésztát belőle.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd dolgozzuk a pihent tésztába.
A tésztából kézzel vagy evőkanál segítségével szaggassunk kis gombócokat, bő, forró olajban süssük őket aranybarnára.
A fánkot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images