
A belga fánk sörrel készül: aranybarnára sül a különleges desszert

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
A farsangi időszak a jelmezbálok, mulatságok ideje, ilyenkor a fánk kihagyhatatlan finomság, érdemes a hagyományos verziók mellett különlegesebb recepteket is kipróbálni.
Mert nem csak a szalagos vagy a csörögefánk esik jól a karneváli időszakban, próbálj ki valami újat. A belga sörös fánk porcukorral meghintve isteni finom, megéri elkészíteni.
Nagyon különleges, és nem csak amiatt, hogy sörrel készül a fánk. A dagasztott tésztában tojáshabnak is jut hely, sokan ódákat zengenek róla. Ha pedig fánkszezon van, és valami ínycsiklandó finomsággal szeretnél előrukkolni, ennél jobb receptet nem is találhatnál.
Belga sörös fánk

Hozzávalók 20 darabhoz
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 2 csipet finomliszt
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 2.5 dkg vaj
- 1 deciliter világos sör
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A vajat olvasszuk meg. A tojást válasszuk szét.
A tejbe szórjuk bele a cukrot, langyosítsuk fel, majd az élesztőport is keverjük el benne. Szórjunk rá 2 csipetnyi lisztet, és letakarva, 10-15 perc alatt futtassuk fel az élesztőt.
A lisztet a sóval forgassuk egybe.
A felfutott élesztőbe üssük bele a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a sört is csorgassuk bele, majd az egészet adjuk a liszthez, és dagasszunk tésztát belőle.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd dolgozzuk a pihent tésztába.
A tésztából kézzel vagy evőkanál segítségével szaggassunk kis gombócokat, bő, forró olajban süssük őket aranybarnára.
A fánkot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images