Így készül a különleges, házi levendulaszörp – Jól behűtve a legfinomabb
Az illatos, nyugtató hatással is bíró levendula sokoldalúan felhasználható gyógy- és dísznövény, a szépségápolásban is fontos szerepet tölt be.
Bodzából nemcsak szörp készülhet, amit limonádéba keverhetsz, hanem önmagában, hígítás nélkül is iható frissítő. Ráadásul sokkal egyszerűbb is összedobni, hiszen nem igényel főzést: mindössze 5 perc vele a munka, utána pedig csak győzd kivárni, amíg az ízek összeérnek.
A recepthez három hozzávaló szükséges, ez pedig természetesen a bodzavirág, a citrom és a cukor, az egészet pedig nyakon kell önteni vízzel. A többit pedig már a természetes erjedési folyamat végzi. Ez 2-3 napig is eltarthat attól függően, hogy mennyire hideg helyen tárolod.
A virágokat öblítsük át folyó vízzel, majd csöpögtessük le. Ha kertből szedjük, akkor ez a lépés ki is hagyható.
A citromot karikázzuk fel, és a bodzával együtt tegyük egy nagy, kb. 5 literes, lefedhető edénybe.
Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a cukrot is, és keverjük el. Fedjük le, és tegyük az edényt száraz, hűvös, napfénytől védett helyre (a kamra tökéletes választás erre a célra).
Naponta kétszer keverjük át, és a második napon kóstoljuk meg, ha szükséges, hagyjuk még ázni egy vagy fél napot.
Szűrjük le, öntsük üvegekbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk. 4-5 napig eláll.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu