A tökéletes házi bodzaszörp receptje – Mindig jó, ha van belőle pár üveggel

bodzacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi technikával készült bodzaszörp nem tartalmaz tartósítószert, csak természetes anyagokat.

Hamarosan indul a befőzési szezon, akinek van kedve és lehetősége engedi, télire megtölti a kamra polcait mindenféle finomsággal - befőttekkel, savanyúval és persze szörpökkel.

Májusban az egyik nagy kedvencem, a bodza is virágzásnak indul, azok, akik hozzám hasonlóan kedvelik a bodza különleges, erőteljes ízét, felhasználhatják sütemények, saláták, tea vagy szörp elkészítéséhez. A bodza C-vitamin tartalma magas, természetes energiaforrás, alkalmas lázcsillapításra, ismert vízhajtó hatásáról, emésztési panaszokkal küzdőknek is ajánlott a fogyasztása, valamint megfázás esetén is hasznát vehetjük. Sőt, mivel fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, külsőleg borogatásként is használhatjuk sebekre, duzzanatokra.

A bodza májusban virágzik, hazánkban őshonos, utak mentén, árokpartok, patakpartok, erdő szélén, kertekben szedhető, ma már bodzaültetvényeket is találni, ha pedig szerencsénk van, szezonjában piacon is hozzájuthatunk. Ha a szedése mellett döntenénk, sose szedjük forgalmas utak mellől, mert hiába mossuk meg alaposan, a virágra rakódott szennyeződést nem tudjuk tökéletesen eltávolítani. Szedés után mindig nagyon gondosan mossuk meg a virágot, nehogy valamilyen bogár megbújjon benne. A bodzanövény éretlen bogyóját tilos fogyasztani, glikozid tartalma miatt hányingert és hasmenést okozhat. Élénkpiros bogyót szintén nem szabad fogyasztani.

Bodzaszörp

bodzact

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 30 darab bodzavirág
  • 80 dekagramm cukor
  • 2 karika citrom
  • 1 dekagramm citromsó
  • 1 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A bodzavirágot megmossuk.

A megmosott citromot karikákra vágjuk.

1 liter vízbe beleöntjük a cukrot, jól elkeverjük, majd a citromkarikákat, bodzavirágokat és a citromsót is belekeverjük. A keveréket lefedve 48 órán át pihentetjük, időnként megkeverjük. 48 óra eltelte után leszűrjük, majd palackozzuk.

Ha hosszabb időre, akár 1 évre szeretnénk eltenni a szörpöt, késhegynyi szalicil is kerüljön az üvegbe.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük