![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A tökéletes házi bodzaszörp receptje – Mindig jó, ha van belőle pár üveggel
![bodzacover](https://kep.index.hu/1/0/3265/32654/326549/32654992_2503528_3247672fb63f21c2d42f3c34ff2d232d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A régi technikával készült bodzaszörp nem tartalmaz tartósítószert, csak természetes anyagokat.
Hamarosan indul a befőzési szezon, akinek van kedve és lehetősége engedi, télire megtölti a kamra polcait mindenféle finomsággal - befőttekkel, savanyúval és persze szörpökkel.
Májusban az egyik nagy kedvencem, a bodza is virágzásnak indul, azok, akik hozzám hasonlóan kedvelik a bodza különleges, erőteljes ízét, felhasználhatják sütemények, saláták, tea vagy szörp elkészítéséhez. A bodza C-vitamin tartalma magas, természetes energiaforrás, alkalmas lázcsillapításra, ismert vízhajtó hatásáról, emésztési panaszokkal küzdőknek is ajánlott a fogyasztása, valamint megfázás esetén is hasznát vehetjük. Sőt, mivel fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, külsőleg borogatásként is használhatjuk sebekre, duzzanatokra.
A bodza májusban virágzik, hazánkban őshonos, utak mentén, árokpartok, patakpartok, erdő szélén, kertekben szedhető, ma már bodzaültetvényeket is találni, ha pedig szerencsénk van, szezonjában piacon is hozzájuthatunk. Ha a szedése mellett döntenénk, sose szedjük forgalmas utak mellől, mert hiába mossuk meg alaposan, a virágra rakódott szennyeződést nem tudjuk tökéletesen eltávolítani. Szedés után mindig nagyon gondosan mossuk meg a virágot, nehogy valamilyen bogár megbújjon benne. A bodzanövény éretlen bogyóját tilos fogyasztani, glikozid tartalma miatt hányingert és hasmenést okozhat. Élénkpiros bogyót szintén nem szabad fogyasztani.
Bodzaszörp
![bodzact](https://kep.index.hu/1/0/3296/32969/329699/32969986_8b9f228816edfb97a280e8f03da3b0e8_wm.jpg)
Hozzávalók 1 adaghoz
- 30 darab bodzavirág
- 80 dekagramm cukor
- 2 karika citrom
- 1 dekagramm citromsó
- 1 liter víz
Elkészítés:
A bodzavirágot megmossuk.
A megmosott citromot karikákra vágjuk.
1 liter vízbe beleöntjük a cukrot, jól elkeverjük, majd a citromkarikákat, bodzavirágokat és a citromsót is belekeverjük. A keveréket lefedve 48 órán át pihentetjük, időnként megkeverjük. 48 óra eltelte után leszűrjük, majd palackozzuk.
Ha hosszabb időre, akár 1 évre szeretnénk eltenni a szörpöt, késhegynyi szalicil is kerüljön az üvegbe.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!