
Nyári gyümölcsöktől roskadozó sütik: 7 szezonális kedvencünket mutatjuk
A nyár pompázatos gyümölcseiből ellenállhatatlan desszertek készülhetnek, melyek elkészítéséhez olykor még a sütőt sem kell bekapcsolni.
Az álomszép sütemény tésztája vajtól és tejföltől pihe-puha, a citromlétől és a bogyós gyümölcsöktől pedig üde és mennyei. Utóbbiból bármilyet használhatsz, készülhet csak eperrel, málnával, szederrel, áfonyával, de akár vegyesen is.
Mivel egy egyszerű kevert tésztáról van szó, kezdők is bátran elkészíthetik, elronthatatlan a receptje.
Hogy igazán mutatós legyen, a mázat se hagyd le róla: ez az alábbi receptben a friss eper kiengedett levével készül, de használhatsz pürésített epret vagy boltban kapható eperlevet is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23x13 centis kenyérsütő formát.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót.
Egy másik tálban keverjük habosra és világos színűre a puha vajat és a cukrot. Keverjük bele a tojást és a tojássárgát is, majd a tejfölt és a vaníliát is.
Több részletben keverjük bele a lisztes keveréket (3 evőkanál kivételével), keverjük csomómentesre a tésztát.
A citromlevet locsoljuk a kisebb darabokra vágott bogyós gyümölcsökre (de egészben is maradhatnak). Forgassuk egybe, hagyjuk állni 2 percig. Szórjuk rá a maradék 3 ek. lisztet, keverjük vele egybe.
A liszttel elkevert gyümölcsöt forgassuk bele a masszába, majd öntsük az előkészített formába, egyengessük el.
Toljuk a sütőbe 60-65 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje elkezdene barnulni, fedjük le alufóliával, úgy süssük tovább. Ha kész, vegyük ki a formából, hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a cukormázat: az epret mossuk meg, vágjuk kockákra, majd szórjuk rá a kristálycukrot. Hagyjuk állni 10 percig, míg levet enged.
Szűrjük le, a levéből mérjünk ki 3 evőkanálnyit, ezt keverjük össze a citromlével és a porcukorral. Ha túl híg, adjunk hozzá még porcukrot. (A megmaradt eperdarabokat fogyasszuk el magában, vagy szórjuk a mázra.)
A sütit tegyük rácsra, majd öntsük le a mázzal, kenjük el rajta. Tegyük félre, míg a máz megköt rajta.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu