Omlós, szedres kevert süti: tejföltől lágy a tésztája

18
Nyomtatás
szederes-suti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A bogyós gyümölcsök szezonjában érdemes minden lehetőséget megragadni, legyen szó akár lekvárról, akár likőrről, vagy jelen esetben egy finom és omlós kevert sütiről.

Bár a szeder júniustól szeptemberig virágzik, nyár közepétől hozza piros, végül szinte fekete gyümölcseit. Neked viszont szerencsére nem kell addig várnod, hiszen már most is számos üzletben beszerezheted.

A szeder gazdag ásványi anyagban és A-, C- és B-vitaminban, főzete pedig nagyon jó gyulladásgátló, öblögető és gargalizáló is egyben. Tudtad, hogy a frissen szedett szedernek a legmagasabb a vitamin- és antioxidáns-tartalma?

Ennek apropóján egy szedres, tejfölös pite receptjét hoztuk el neked, ami kevert tésztás süti a javából, így még elkészíteni is könnyű.

Szedres kevert süti

szedres-suti

Hozzávalók 16 szelet

  • 2 db tojás
  • 200 g tejföl
  • 750 g szeder
  • 300 g búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 200 g túró
  • 180 g kristálycukor
  • 0.5 db citrom leve
  • 0.5 db citrom héja
  • 5 ek. tej
  • 2 ek. keményítő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 ml napraforgóolaj
  • porcukor (szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 

Egy ovális tepsit béleljünk ki sütőpapírral (készíthetjük szögletes formában is, ebben az esetben 20x30 cm-est javaslunk).

A lisztet tegyük egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a sütőport és a sót, tegyük félre.

Egy másik tálba tegyük bele a túrót, majd keverjük hozzá a cukor felét. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejet és az olajat, és keverjük simára.

Ezután szitáljuk hozzá apránként a sütőporos lisztet is, és újból keverjük szép, homogénre a tésztát.

A kész tésztát oszlassuk el a kibélelt tepsiben.

Ezután a tojásokat és a maradék cukrot egy harmadik tálban keverjük habosra. Adjuk hozzá a tejfölt, a keményítőt, illetve a citrom reszelt héját és levét is. Keverjük össze a hozzávalókat, majd öntsük rá a már tepsiben lévő tésztára. 

A megmosott szedret egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején, majd kb. 40 perc alatt süssük készre az előmelegített sütőben.

A kész sütit vegyük ki a sütőből, 5-10 percig pihentessük, majd hintsük meg porcukorral és szeletekre vágva tálaljuk. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon