Isteni palacsinta bolognai raguval töltve – Laktató és mutatós ebéd egyszerűen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Gondold el, milyen csodás fogás kerekedik, ha két kedvencet, a bolognai ragut és a palacsintát párba állítod.
A mi családunkban nagy kedvenc a bolognai, bár az igazán finom szósz nagyon sokáig és lassú tűzön készül, a nagy rohanásban inkább választom az expressz változatot, és szerencsére az is nagyon jól működik. Ha nem eszel húst, akkor próbáld ki a vega bolognait, elképesztően finom lesz a sokféle zöldségtől.
A szaftos szószt nem csak tésztára teheted, ez a csiga például tökéletes sós nassolnivaló, és nem is lesz vele sok munkád. A palacsintaimádóknak pedig jó hír, hogy kedvencüket sós formában is elkészíthetik. A bolognai ragu tökéletes töltelék, ha pedig marad üresen palacsinta, elkészítheted desszertnek. Ha más sós receptet is kipróbálnál, ezzel a sajtos-spenótos töltelékkel sem lősz mellé.
Bolognai raguval töltött palacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz
Palacsinta:
- 250 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 300 milliliter víz (szénsavas)
- 200 milliliter tej
- a sütéshez olaj
Bolognai ragu:
- 400 gramm darált hús (sertés vagy pulyka)
- 1 fej hagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 gramm paradicsompüré
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 teáskanál oregánó (őrölt)
- 1 teáskanál kakukkfű (őrölt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olaj
- a tetejére parmezán (reszelt)
Elkészítés:
Készítsük el a palacsintát. A lisztet szórjuk egy tálba, keverjük össze a tojással, a tej és a víz felével, majd fokozatosan, kevergetés közben adagoljuk hozzá a maradék folyadékot addig, amíg tejszínsűrűségű tésztát nem kapunk. Takarjuk le a tálat, és hagyjuk pihenni a tésztát fél órát.
Készítsük el a bolognai ragut. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát, majd a fokhagymát, 1-2 perc múlva tegyük rá a húst is. Süssük fehéredésig, sózzuk, borsozzuk. Tegyük rá a paradicsompürét, szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az oregánót, a bazsalikomot és a kakukkfüvet. Öntsünk rá 1 deciliter vizet. Vegyük le a lángot, tegyünk rá fedőt, és rotyogtassuk 30 percig.
Amíg a ragu készül, süssük ki a palacsintákat. Töltsük meg a raguval őket, csavarjuk fel. Ízlés szerint tegyünk a tetejükre is a szószból, és szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Fotó: Getty Images