Nyári pörkölt friss borsóval és zamatos csiperkével - Hús nélkül is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Nyár van és ilyenkor kevésbé kívánjuk a húst hússal ételeket. A hagyományos ízek azonban ilyenkor is jól esnek. Egyik leghagyományosabb ételünk a pörkölt jó kiindulópont, mivel hús nélkül is remekül működik.
A nyári pörkölt maga csoda. Mert ilyenkor van friss szabadföldi paradicsom és paprika, amitől a szaft ezer ízzel telik meg, dús lesz és a pompázatos.
Érdemes kísérletezni ilyenkor, mindenféle zöldséggel, bátran szemezgethetünk az egyre bővülő repertoárból. A zöldségeket nem kell soká főzni, így hamar könnyed, mégis tartalmas lakoma rittyenthető.
Friss borsóból pörkölt
Ez alkalommal borsó pörköltet készítettem egy kevés barna csiperkével. A borsót együtt fejtettük ki a gyerekekkel és módfelett élvezték a dolgot. Így az ebéd is jobban esett. Tésztát készítettem a pörkölthöz, ami talán nem a legautentikusabb, de ez alkalommal az apró népnek akartam kedveskedni - ha már annyit segédkeztek - és mivel ők legszívesebben tésztában utaznak, hát ez lett a pörkölt kísérője. De természetesen összüthetünk egy jó kis nokedlit is mellé, vagy éppen egy kevés főtt gabonával is tálalhatjuk ezt a remek kis fogást. Adjunk mellé friss salátát, savanyúságot.
Borsópörkölt csiperke gombával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab paradicsom
- 1 darab paprika
- 1 evőkanál pirospaprika
- 0.5 kilogramm gomba
- 0.5 kilogramm zöldborsó
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot, hagyjuk, hogy levet eresszen. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát. Visszahúzzuk a tűzre és néhány percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és a borsót. Sózzuk. Közepes lángon fedő alatt készre pároljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors