Mennyei vajas torta Amerikából: a Boston cake puha és finom csokimáz fedi

bostoncover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az amerikaiak kedvelt puha tésztájú tortája a Boston cake, tejszínes sodóval van töltve, kívül sűrű csokoládé borítja.

A fennmaradt régi történetek büszkén méltatják New England és Pennsylvania holland szakácsait, akik híresek voltak süteményeikről, különösen torta- és pitecsodáikról. A 19. század közepén a piték népszerűbbek voltak a tortáknál, még a klasszikus tortatésztákat is szívesebben készítették piteformában, a Boston cake is így készült a kezdeti időkben.

Boston első nívós szállodája 1855-ben nyitotta meg kapuját, hideg-meleg folyóvízzel és lifttel, az étterem kínálatában pedig ott szerepelt a krémes torta, akkor még chocolate cream pie néven. A szálló ma is üzemel és még mindig az étlapjukon szerepel a desszert, most már Boston cake név alatt. A hívogató, csokival körbeölelt sütemény Massachusetts hivatalos desszertje. A torta népszerűsége töretlen, nem csak Amerikában szeretik, nálunk is egyre kedveltebb.

A régi recept nem kis átalakuláson esett át az évek alatt, rengeteg variációt találni, ha otthon szeretnénk elkészíteni a krémes tortát. Az én bevált receptem az Amerikában élő nénémtől származik, ő a sodó készítésénél néha vanília- helyett rumaromát használ, így kicsit különlegesebb ízeket csempész a krémbe.

Boston cake

bostonct

Hozzávalók 10 szelethez

Tészta:

  • 200 gramm vaj
  • 450 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 300 gramm cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 darab tojás
  • 225 milliliter tej

Tejszínes sodó:

  • 200 milliliter tejszín
  • 50 gramm cukor
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Bevonat:

  • 90 gramm csokoládé (ét vagy tej)
  • 30 gramm vaj
  • 60 milliliter tejszín
  • 60 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet, a sütőport, sót nagyobb tálba szitáljuk.

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a vaníliaesszenciát is elkeverjük benne, végül a tojásokat is fokozatosan beledolgozzuk, majd a lisztes keverék és a tej is belekerül.

A tésztát két 23 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt formában, 180 fokos légkeveréses sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Tejszínes sodó:

A tejszínt magas falú lábasban, közepes lángon melegítjük majdnem forrásig. Beleöntjük a cukrot és addig keverjük, míg fel nem oldódik benne. A kukoricalisztet simára keverjük a tojásokkal - adhatunk hozzá pár kanállal a forró tejszínből a hőkiegyenlítés végett -, majd a keveréket fokozatosan, vékony sugárban a tejszínhez öntjük, közben folyamatosan kevergetjük, míg sűrű és sima nem lesz, ez a folyamat 5 percig is eltarthat. Az edényt levesszük a tűzhelyről, majd vaníliaesszenciával gazdagítjuk, és megvárjuk, míg teljesen kihűl, néha megkeverjük, nehogy bebőrösödjön.

Bevonat:

A csokit a vajjal és a tejszínnel közepes lángon felolvasztjuk és simára keverjük, ezután levesszük a tűzről, hozzákeverjük a porcukrot.

Összeállítás:

Az egyik tortalapot megkenjük a sodóval, utána ráhelyezzük a másik tésztát. A csokibevonatot egyenletes rétegben a tetejére öntjük, nem baj, ha a szélein lefolyik a csoki. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük