A brokkoli-terv, avagy hogyan etessük meg a családdal, ami egészséges, de fúj?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cím miatt előre is elnézést kérek a brokkolirajongóktól. Én magam nagyon kedvelem, de a gyerekeim és a férjem már attól is kiborulnak, ha csak megérzik az illatát. Pedig a brokkoli remek alapanyag, amit kár lenne veszni hagyni.

Ez az írás mindenekelőtt azoknak szól, akik hasonló cipőben járnak. Azaz elszántan küzdenek azért, hogy a család jól táplált legyen, a család pedig köszöni szépen, nem kér belőle. Mármint a tápláló étkekből. Jelen esetben a brokkoliból.

Miért olyan jó a brokkoli?

A brokkoli olyan egészséges, hogy ezen kéne tartani az aprónépet. Vagy legalábbis adni nekik, amikor csak lehet. A brokkoli ugyanis tartalmaz béta-karotint, folsavat, C-vitamint, de jelentős B-1, B2-, B3-vitamin, valamint kalcium- és vastartalma is. Ha ez mind nem lenne elegendő, a brokkoli tartalmaz egy rafanin nevű vegyületet, mely antibiotikus hatással bír, így hatékonyan védi szervezetünket a vírusoktól és baktériumoktól. Továbbá a brokkoli védi a szívünket, a pajzsmirigyünket, a csontjainkat, fogainkat és immunerősítő hatással is bír.

Nem is kell tovább ragozni a dolgot. A brokkoli az egyik legjobb dolog a világon. De ha a család utálja, akkor nincs mit tenni. Vagy mégis? Ravasz módon el kell rejteni az ételben. Amikor azt mondom ravasz, akkor tényleg komolyan gondolom. A panír nálunk nem segít, a sajt se. Ahogy a kétévesem mondja, a bukkini - a brokkoli és a cukkini összedolgozásából született a szó, de csak a brokkolira utal - fúj. Ennyi.

De hogy valami értelme is legyen ennek a történetnek, hozok egy ravasz receptet a brokkoligyűlölet feloldására. Egy finom főzeléket, melyben a brokkoli megszűnik brokkoli lenni. Se az íze, se az illata nem érezhető. Az ultrakritikus törpéim szerint mennyei.

Brokkolis spenótfőzelék

brokkolispenot1

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1 fej brokkoli
  • 50 dekagramm spenót
  • 5 evőkanál kókuszzsír
  • 5 dekagramm tönkölybúzaliszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 deciliter zöldségalaplé
  • 2 deciliter tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A spenótleveleket bő vízben átmossuk, a szárait eltávolítjuk. Forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Zsírban megfuttatunk egy kevés lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát, a lecsöpögtetett spenótot, alaposan elkeverjük. Felöntjük a zöldségalaplével és tejszínnel. Közben a brokkolit rózsáira szedjük és annyi vízben, amennyi ellepi, 5-6 percen keresztül pároljuk. Ha kész, a brokkolit a spenóthoz turmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével ízesítjük.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük