Brokkolis-csirkés egytálétel pirult sajttal megkoronázva: krémes rizs az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kell attól félni, hogy a rizs száraz vagy íztelen lesz, ugyanis alaplében fő, majd sajtos besamelmártással sül össze.
A casserole, vagyis ez a nagyon laktató egytálétel amellett, hogy tartalmas és isteni, másnap is tökéletes, úgyhogy érdemes nagy tepsiben készíteni. Habár az alapanyagokat elő kell készíteni, így nem egy tálban készül, ahogy a neve sugallja, nem lesz vele sok munkád, a részfolyamatok is gyorsan megvannak.
Az alábbi egy téli változat, ugyanis brokkolival készült, de más zöldséggel is isteni lesz. Fontos, hogy a csirkét elő kell sütni, picit megpirítani, ugyanis a szószban már inkább csak főni fog, ahogyan a rizst is el kell készíteni előre. Maga a mártás egy nagyon sajtos besamel, amely a kétféle sajttól, a hagymától és a mustártól lesz különleges.
Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, a tepsis fogás tetejét szórd meg pirított zsemlemorzsával vagy apróra tört sós keksszel, a ropogós elem jól áll a krémes fogásnak.
Brokkolis-csirkés egytálétel
Hozzávalók 6 személyre
- 2 darab csirkemellfilé
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk chilipehely
- 2 ek olívaolaj
- 700 ml alaplé
- 350 gramm rizs (hosszú szemű)
- 500 gramm brokkoli
- 30 gramm vaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 180 ml tej
- 3 ek krémsajt
- 250 gramm cheddar sajt
- 1 tk mustár
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az oregánót, bazsalikomot és a chilit – utóbbi el is hagyható. Alaposan keverjük össze a húst a fűszerekkel.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd nagy lángon pirítsuk meg a csirkemellkockák minden oldalát. Még a sütőben is sülni fog, nem baj, ha belül nem sül át teljesen. Szedjük egy tányérra.
A serpenyőbe öntsük bele az alaplevet, amikor forr, adjuk hozzá a rizst. Vegyük alacsonyra a lángot, fedjük le, majd addig főzzük, míg meg nem puhul és magába nem szívja a folyadékot. Tegyük félre.
A brokkolit szedjük apró rózsákra, majd főzzük félpuhára 2-3 perc alatt. Szűrjük le, tegyük félre.
A vajat melegítsük meg egy serpenyőben, dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1 perc után a lisztet. Keverjük egybe a liszttel, majd kezdjük el lassan felönteni a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Amikor a szósz sűrűsödik, adjuk hozzá a krémsajtot, a reszelt sajt felét, a mustárt, sózzuk, borsozzuk. Főzzük addig, míg a sajt el nem olvad teljesen.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a csirkét, a brokkolit, a rizst és a szószt. Öntsük egy kivajazott sütőtálba, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot.
Toljuk az egészet a sütőbe 20-30 percre, míg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images