Sűrű krémleves brokkoliból és karfiolból: jól átmelegít hideg napokon
Ha a brokkoli- és a karfiolkrémlevest külön-külön is szereted, próbáld ki együtt a kettőt!
A két szuperegészséges zöldségből, a brokkoliból és karfiolból külön-külön is készülhetnek különféle ízletes rakottasok, ám együtt talán még finomabbak. A klasszikus változatban általában rizzsel és darált hússal keverik, de csirkével, tésztával, krumplival is kedvelt fogás. Ezúttal viszont a zöldségek lágy, selymes tejszínes szószban sülnek, úgyhogy ha kicsit könnyedebb fogásra vágysz, akkor is tökéletes. Parmezánnal a tetején pedig különösen finom a rakottas.
A praktikus étel nagy előnye, hogy gyorsan és egyszerűen összeállítható. A két fő összetevőt ráadásul télen is könnyen beszerezheted.
Érdemes bevetni a régi praktikát, ha a brokkoli és a karfiol főzővizéhez szódabikarbónát teszel, kevésbé puffaszt.
A brokkolit és a karfiolt is szedjük rózsákra, majd alaposan mossuk meg. Rakjuk a zöldségeket forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és főzzük hét-tíz percig, majd csepegtessük le. Nem kell teljesen puhára főzni, mert még a sütőben is puhulnak.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki zsiradékkal, és rendezzük el benne a zöldségeket.
A tejszínt keverjük össze a tejföllel, az átpréselt fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval, majd öntsük le vele a brokkolit és a karfiolt. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd tegyük forró sütőbe.
Süssük 180 fokon körülbelül 30 percig. Amikor a sajt szép piros, kivehetjük a sütőből.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu