Rakott karfiol darált hússal és sajttal megpakolva: szaftos és elképesztően finom

rkcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas tepsis fogás laktató és isteni, másnap is ugyanolyan jó, ha nem még finomabb.

Rakott karfiolt nagyobb adagban érdemes összeállítani, akkor mindenképpen, ha az ember két napra tervez, másnap, a sütőben felmelegítve ugyanolyan finom lesz.

A bőséges rakott karfiolt ki így, ki úgy készíti. Én pörköltalappal készítem a darált húst, majd a főtt rizzsel egybekeverem, bár sokan ezt a lépést kihagyják, a szeletelésnél sokkal szebben mutat majd. Sajtot régebben nem tettem rá, mostanában vált szokásommá, sokkal finomabb, szaftosabb lesz tőle - nem érdemes kihagyni az ételből.

Én darált lapockával szoktam készíteni, de sertéscombbal vagy pulykahússal is elkészíthető. A sütésnél nagyon figyelni kell a rakottasra, nem szabad túlsütni, ezt a hibát könnyű elkövetni, pedig akkor nagyon kiszáradhat.

Rakott karfiol sajttal és darált hússal

kct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej karfiol
  • 2 fej hagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 70 dekagramm darált hús (disznó vagy pulyka)
  • 1 bögre rizs
  • 30 dekagramm sajt
  • 30 dekagramm tejföl
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira és bő vízben főzzük félkeményre, majd tegyük félre.

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd miután összeesett, szórjuk rá a pirospaprikát (1 kanállal több is lehet), keverjük el vele. A darált hússal is forgassuk egybe, sóval és borssal ízesítsük, öntsünk rá egy kevés vizet (100-200 milliliter), majd gyakran kevergetve főzzük puhára a húst.

A rizst főzzük meg, ízesítsük sóval.

Miután elkészült a darált hús és a rizs, keverjük egybe.

A sajtot reszeljük le.

Tegyük a tepsibe a karfiolrózsák felét, arra kerüljön rá a darált húsos rizs, szépen simítsuk el, majd kanalazzuk rá a tejföl felét, szórjuk meg sajttal, a sajt tetejére pedig a megmaradt karfiol kerüljön, végül ismét tejföl és sajt. Nagyon kevés olajjal öntözzük meg, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-35 perc alatt süssük meg, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki az ételt.

Cover: Getty Images / Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük