Selymes mac and cheese ress brokkolival – Laktató ebéd kevés munkával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Nagyon puha, nagyon sajtos, mégis más ízvilágot képvisel a brokkolis mac and cheese, mint a hagyományos változat.
Sajtimádóknak szinte kötelező étel a mac and cheese, hiszen legálisan tehetnek bele rengeteg és sokféle sajtot. Ha kevesebbel készítenéd, akkor viszont érdemes liszttel és tejszínnel sűríteni. Az alapot is variálhatod, például baconnel.
A tésztaételek nemcsak hússal, hanem zöldségekkel is nagyon finomak, ha kicsit ropogósabbra hagyod őket, még izgalmasabb kombinációt kapsz. A gnocchihoz nagyon jól illik a brokkoli, ahogy a mac and cheese-hez is.
Ha kevésbé ropogós, inkább selymes ételre vágysz, pürésíted le a zöldségeket, úgy kevered őket a szószhoz.
Brokkolis mac and cheese
Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm szarvacska- vagy makarónitészta
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma (kicsi)
- 2 evőkanál liszt
- 300 milliliter tej
- 200 milliliter tejszín
- 1 teáskanál mustár
- 250 gramm brokkoli
- 250 gramm sajt (reszelt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A tésztát készítsük el sós, lobogó vízben. Kicsit rövidebb ideig főzzük, mint ami a csomagolásra van írva, mert a szószban még puhulni fog. Szűrjük le és tegyük félre.
A hagymákat vágjuk apróra, a brokkolit szedjük rózsáira, vágjuk tetszőleges nagyságúra.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, tegyük rá a hagymákat, majd pároljuk őket üvegesre nagyjából 2 perc alatt. Szórjuk bele a lisztet, keverjük, amíg halvány barna színt nem kap, utána folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tejet és a tejszínt, végül adjuk hozzá a mustárt. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik a szósz, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk hozzá a brokkolit, a tésztát és a reszelt sajtot, főzzük együtt további 4-5 percig. Forrón, azonnal tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors