
Fűszeres, paradicsomos bulgurral töltött padlizsán: laktató ebéd húsmentesen

Ha nem kívánod a nehéz fogásokat, mégis valami tartalmas ebédet tennél az asztalra, készíts töltött padlizsánt.
Húsmentes, mégis nagyon laktató ez a töltött padlizsán, amelyben sok-sok zöldség és bulgur kap helyet. Utóbbi rostban gazdag, így sokáig eltelít, érdemes beépíteni a táplálkozásodba.
A töltelék különleges és nagyon ízletes lesz a fűszereknek köszönhetően, a római kömény, a kurkuma és a petrezselyem dominál benne. A dió feldobja az összhatást, roppanós elemként szerepel a kompozícióban, a csicseriborsótól pedig még tartalmasabb lesz a végeredmény.
A fogás elkészítése nem tart sokáig: amíg sül a padlizsán, addig össze tudod állítani a tölteléket, utána pedig már csak vegyítened kell a kettőt.
Bulgurral töltött padlizsán

Hozzávalók 4 személyre
- 2 db padlizsán
- 2 ek olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk római kömény
- 0.25 tk kurkuma
- 1.5 ek sűrített paradicsom
- 1 db kaliforniai paprika
- 50 g dió
- 170 g bulgur
- 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
- 180 ml alaplé
- 240 g csicseriborsó (konzerv)
- 0.5 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk chilipor
- feta (tálaláshoz)
- citromlé (tálaláshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vágjuk a padlizsánokat hosszában félbe, majd a húsukat vagdossuk be négyzetrácsosan. Kenjük le őket olívaolajjal. A vágott felükkel lefele tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 30 percre.
Közben pucoljuk meg a hagymákat, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A paprikát mossuk meg, vágjuk kockákra, a diót durvára.
2 evőkanál olajon kezdjük el dinsztelni a hagymát, mikor puha, adjuk hozzá a fokhagymát. Fél perc után szórjuk rá a köményt, kurkumát, sűrített paradicsomot. Keverjünk mindent egybe. Adjuk hozzá a paprikát, 2-3 percig dinszteljük. Mehet rá a dió és a bulgur is. 2-3 perc után keverjük bele a kockázott paradicsomot és az alaplevet. Forrástól számítva 15 percig főzzük alacsony lángon, fedő alatt.
Ha közben elkészült a padlizsán, kanalazzuk ki a húsát, de ne teljesen, hagyjunk kb. 1 centit a széleken, hogy ne lyukadjon ki a héja, megtartsa a tölteléket. A kikanalazott padlizsánt vágjuk kis kockákra. Szórjuk a bulguros-paradicsomos alapba.
Adjuk az alaphoz a lecsöpögtetett csicseriborsót és az összeaprított petrezselymet is. Sózzuk, borsozzuk, chilivel ízesítsük. Fedjük le, majd alacsony lángon főzzük még 5 percig.
Kanalazzuk a tölteléket a padlizsánokba. Ha szeretnénk, még a sütőben melegítsük őket össze.
Feta sajttal megszórva, citromlével meglocsolva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!