Fűszeres, paradicsomos bulgurral töltött padlizsán: laktató ebéd húsmentesen

bulgurraltöltöttpadlizsán2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem kívánod a nehéz fogásokat, mégis valami tartalmas ebédet tennél az asztalra, készíts töltött padlizsánt.

Húsmentes, mégis nagyon laktató ez a töltött padlizsán, amelyben sok-sok zöldség és bulgur kap helyet. Utóbbi rostban gazdag, így sokáig eltelít, érdemes beépíteni a táplálkozásodba. 

A töltelék különleges és nagyon ízletes lesz a fűszereknek köszönhetően, a római kömény, a kurkuma és a petrezselyem dominál benne. A dió feldobja az összhatást, roppanós elemként szerepel a kompozícióban, a csicseriborsótól pedig még tartalmasabb lesz a végeredmény.

A fogás elkészítése nem tart sokáig: amíg sül a padlizsán, addig össze tudod állítani a tölteléket, utána pedig már csak vegyítened kell a kettőt.

Bulgurral töltött padlizsán

bulgurraltöltöttpadlizsán

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 db padlizsán
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk római kömény
  • 0.25 tk kurkuma
  • 1.5 ek sűrített paradicsom
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 50 g dió
  • 170 g bulgur
  • 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 180 ml alaplé
  • 240 g csicseriborsó (konzerv)
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk chilipor
  • feta (tálaláshoz)
  • citromlé (tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Vágjuk a padlizsánokat hosszában félbe, majd a húsukat vagdossuk be négyzetrácsosan. Kenjük le őket olívaolajjal. A vágott felükkel lefele tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 30 percre.

Közben pucoljuk meg a hagymákat, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A paprikát mossuk meg, vágjuk kockákra, a diót durvára.

2 evőkanál olajon kezdjük el dinsztelni a hagymát, mikor puha, adjuk hozzá a fokhagymát. Fél perc után szórjuk rá a köményt, kurkumát, sűrített paradicsomot. Keverjünk mindent egybe. Adjuk hozzá a paprikát, 2-3 percig dinszteljük. Mehet rá a dió és a bulgur is. 2-3 perc után keverjük bele a kockázott paradicsomot és az alaplevet. Forrástól számítva 15 percig főzzük alacsony lángon, fedő alatt.

Ha közben elkészült a padlizsán, kanalazzuk ki a húsát, de ne teljesen, hagyjunk kb. 1 centit a széleken, hogy ne lyukadjon ki a héja, megtartsa a tölteléket. A kikanalazott padlizsánt vágjuk kis kockákra. Szórjuk a bulguros-paradicsomos alapba.

Adjuk az alaphoz a lecsöpögtetett csicseriborsót és az összeaprított petrezselymet is. Sózzuk, borsozzuk, chilivel ízesítsük. Fedjük le, majd alacsony lángon főzzük még 5 percig.

Kanalazzuk a tölteléket a padlizsánokba. Ha szeretnénk, még a sütőben melegítsük őket össze.

Feta sajttal megszórva, citromlével meglocsolva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük