Több napig puha burgonyás pogácsa: kelesztés és dagasztás nélkül készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A burgonyás pogácsa egyszerű, mégis tökéletes harapnivaló, az egyik legjobb vendégváró, melyet a hétvégi családi ebéd után jólesik majd elfalatozni.
A pogácsa az egyik legnagyszerűbb sós nassolnivaló, rengetegféle változatban kipróbálható, mindenkinek megvan a maga kedvenc receptje. A jó pogácsához idő és türelem kell, ám előfordul, hogy nem tud rá az ember kellő figyelmet fordítani. Sebaj, ha időszűkében vagy, akkor is lehet finom pogácsát gyártani.
Az egyszerű krumplis pogácsa pont ilyen, a tészta a vajtól és libazsírtól lesz omlós és ízletes, de csak az egyikkel is készülhet. A begyúrt tésztával azonnal dolgozhatsz, de hűtőben egy éjszakát is pihenhet. Érdemes dupla adaggal készíteni, mivel gyorsan fogy.
Tipp, hogy még finomabb legyen
Hogy még izgalmasabb legyen a pogácsa, érdemes fűszernövénnyel dúsítani, lehet ez metélőhagyma vagy medvehagyma. A pogácsa tetejét szezámmaggal vagy reszelt sajttal megszórva teheted izgalmasabbá.
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg burgonya
- só ízlés szerint
- 200 g vaj
- 200 g libazsír
- 2 darab tojássárgája
- 10 g porélesztő
- 700 g finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojás a tetejére
Elkészítés:
A közepes kockákra vágott burgonyát bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, várjuk meg, míg a burgonya kihűl.
A kihűlt burgonyát krumplinyomóval törjük össze, majd adjuk hozzá a vajat, zsírt, sót, dolgozzuk simára az alapanyagokat.
A simára kevert burgonyához adjuk hozzá a tojássárgáját és az élesztőt.
Az átszitált lisztet a sóval (1 teáskanál) forgassuk egybe, majd adjuk a krumplis keverékhez és gyúrjunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztával azonnal dolgozhatunk, de fóliával becsomagolva akár egy éjszakára hűtőbe is tehetjük pihenni.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 2 centi vastagságúra.
A tészta tetejét kés segítségével csíkozzuk, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejüket felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre, míg szép aranybarna lesz.
Fotó: Getty Images