
Több napig puha burgonyás pogácsa: kelesztés és dagasztás nélkül készül

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
A burgonyás pogácsa egyszerű, mégis tökéletes harapnivaló, az egyik legjobb vendégváró, melyet a hétvégi családi ebéd után jólesik majd elfalatozni.
A pogácsa az egyik legnagyszerűbb sós nassolnivaló, rengetegféle változatban kipróbálható, mindenkinek megvan a maga kedvenc receptje. A jó pogácsához idő és türelem kell, ám előfordul, hogy nem tud rá az ember kellő figyelmet fordítani. Sebaj, ha időszűkében vagy, akkor is lehet finom pogácsát gyártani.
Az egyszerű krumplis pogácsa pont ilyen, a tészta a vajtól és libazsírtól lesz omlós és ízletes, de csak az egyikkel is készülhet. A begyúrt tésztával azonnal dolgozhatsz, de hűtőben egy éjszakát is pihenhet. Érdemes dupla adaggal készíteni, mivel gyorsan fogy.
Tipp, hogy még finomabb legyen
Hogy még izgalmasabb legyen a pogácsa, érdemes fűszernövénnyel dúsítani, lehet ez metélőhagyma vagy medvehagyma. A pogácsa tetejét szezámmaggal vagy reszelt sajttal megszórva teheted izgalmasabbá.
Burgonyás pogácsa

Hozzávalók -+ személyre
- 50 dkg burgonya
- só ízlés szerint
- 20 dkg vaj
- 20 dkg libazsír
- 2 darab tojássárgája
- 10 g porélesztő
- 70 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 1 darab tojás a tetejére
Elkészítés:
A közepes kockákra vágott burgonyát bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, várjuk meg, míg a burgonya kihűl.
A kihűlt burgonyát krumplinyomóval törjük össze, majd adjuk hozzá a vajat, zsírt, sót, dolgozzuk simára az alapanyagokat.
A simára kevert burgonyához adjuk hozzá a tojássárgáját és az élesztőt.
Az átszitált lisztet a sóval (1 teáskanál) forgassuk egybe, majd adjuk a krumplis keverékhez és gyúrjunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztával azonnal dolgozhatunk, de fóliával becsomagolva akár egy éjszakára hűtőbe is tehetjük pihenni.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 2 centi vastagságúra.
A tészta tetejét kés segítségével csíkozzuk, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejüket felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre, míg szép aranybarna lesz.
Fotó: Getty Images