6 tipp a medvehagyma felhasználására: sós vendégváró és könnyű leves is készülhet belőle

mh26cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kellemes, enyhe fokhagymaillatot árasztó zöld szezonja rövid ideig tart, épp ezért, amíg van, érdemes felfedezni minél több formában.

A gyöngyvirág és az őszi kikerics mérgező leveleire kísértetiesen hasonlító medvehagyma a tavasz egyik első hírnöke, melyből a téli álomból ébredő medvék is imádnak falatozni.

Az utóbbi években egyre népszerűbb, a tavasz egyik legnagyobb kedvence, melyet aromájában legjobban a fokhagymához lehet hasonlítani. Az íze mellett gyógyhatásai miatt is igen kedvelt a medvehagyma.

Pozitív tulajdonságai közt említendő, hogy kihajtja a káros anyagokat a szervezetből, emésztésjavító, tartalmaz C-vitamint, csökkenti a vérnyomást, erősíti a szervezet ellenálló képességét. A növényt külsőleg is lehet alkalmazni borogatás formájában, a gombás bőr kezelésénél hatásos, érzékeny bőrűek azonban óvatosan használják, mert irritációt okozhat.  

mhct1

Egy csokor medvehagymától minden finomabb lesz

Szezonjában piacokon és nagyobb boltok zöldséges részlegén is találni, sőt, ha szeretnéd, te magad is gyűjthetsz medvehagymát. Persze, ha te vállalod a szedését, akkor óvatosnak kell lenned, mivel szinte megtévesztésig hasonlít a mérgező gyöngyvirágra és az őszi kikericsre! A betakarításnál érdemes a zöld levelét megdörzsölni vagy tépni, mert a sérülés hatására fokhagymaillatot bocsát ki a növény, így biztos lehetsz benne, hogy medvehagymával van dolgod.

mhct6

Az aromás zöld sok lehetőséget rejt magában, rengeteg finomságba belecsempészheted, de akár még vajas vagy zsíros kenyér mellé is fogyaszthatod. Persze, ha inkább a gasztrotudásodat villantanád meg, akkor adunk pár tippet, milyen ételekbe, sós süteményekbe csempészve próbálhatod ki.

Medvehagymás tojássaláta

Az egyik legfinomabb hideg saláta tojásból készül. A tojássaláta ezerarcú finomság, ki így, ki úgy készíti. A medvehagymát szezonjában kötelező köretbe keverni, fokhagymás zamata ellenállhatatlanná teszi a finomságot. Ha még tavaszibb ruhába öltöztetnéd, akkor hónapos retek is mehet a tojás mellé.

mhct2

Medvehagymás pogácsa

A pogácsa a magyar konyha része, jeles napok alkalmával kötelező sós sütemény az asztalon, de szürke hétköznapokon is szeretettel készítik, tagadhatatlanul az egyik legjobb vendégváró, gyorsan fogy. A medvehagyma pogácsa tésztájában is megfér, sőt kötelező kipróbálni, a tavaszi péksütit rögtön dupla adaggal gyártsd, a puha tésztája napokig eláll, ráadásul keleszteni sem kell.

mhct4

Medvehagymás chilis bab

A chilis bab kiadós egytál, sokféle változatban terjedt el. Bárhogy is készítsd, a tökéletes végeredményhez be kell tartanod a szabályt, vagyis hogy lassan, sokáig főzd, úgy az ízek összeérnek. A tartalmas fogást egyetlenegy alapanyaggal teheted tavasziasabbá, ez pedig a medvehagyma, a zöld szó szerint csodát tesz a chilis babbal.

37135317 2f680c156df8cc8a2cbc86bb1a440f02 wm

Medvehagymás csiga

A leveles tészta a rohanós napok megmentője, édes és sós finomságok is készülhetnek belőle, érdemes mindig tartani belőle a hűtőben. A leveles tésztás finomságok közül nagy kedvenc a sajtos vagy a pizzás, ám ha kipróbálnál valami egyszerűt, mégis istenit, akkor krémsajt és tejföl keverékét gazdagítsd az aromás medvehagymával.

37144199 eef59e66da9cc82db5763dc84961bb3f wm

Medvehagyma-krémleves

Egy tányér leves mindig jólesik, minden évszakban megvannak a kedvencek. Télen a tartalmas levesek a nyerők, tavasszal pedig a könnyed krémlevesek élveznek nagyobb figyelmet. A medvehagymából tejszínes krémlevest is készíthetsz, gyors és szerethető fogás, melyből jólesik minden falat.

mhct3

Medvehagymás rizottó

A medvehagyma krémes rizottóban is remekül érvényesül. Az éttermi élményt az otthonodba varázsolhatod ezzel a minimalista fogással, egyszerű, mégis nagyszerű, salottahagymával, fehérborral és parmezánnal dúsítva is összedobhatod.

mhct5

Mibe kerülhet még?

Ennyiben nem merül ki a medvehagyma felhasználási lehetősége, próbáld ki salátákba keverve, sós muffinba, tojásrántottába, de húsok töltelékének is használhatod, sőt, nokedli és galuska masszájába keverve is remekül érvényesül a zamatos zöld. 

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images,  Sági Zsófia/Sóbors, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük