Krémesre sült cékla sok fokhagymával - A sütő végzi a legnagyobb munkát

sült cékla fokhagymával cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cékla az ősz és a tél egyik legszebb és legegészségesebb zöldsége, érdemes gyakran fogyasztani.

Egészséges, alakbarát és még finom is - ezer és egy oka van annak, hogy miért érdemes sok céklát enni. Rengeteg benne az A-, B- és C-vitamin, gazdag káliumban, de a B-9 vitaminok miatt vérképző is. Gátolja a rákos sejtek szaporodását is. A cékla vízhajtó, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A kicsit édeskés ízéhez sósat is szuperül lehet párosítani, például krémes feta sajttal sütve tökéletes. Ha köretként szeretnéd elkészíteni, akkor pakolj mellé zöldségeket, úgy süsd meg tepsiben jó fűszeresen. 

Ha pedig csak a cékla ízét szeretnéd élvezni, akkor a legjobb párosítás a fokhagyma. Ne sajnáld mellőle, de a balzsamecetet és a fűszereket se, így fog krémesre és ízesre sülni. Akár még magában is eheted. 

Sült cékla fokhagymával

sült cékla fokhagymával recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm cékla (közepes)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál majoranna
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • opcionális méz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. 

A fokhagymát szedjük gerezdekre, kicsit roppantsuk meg. A céklát tisztítsuk meg, vágjuk egyforma darabokra. Az olívaolajat és a balzsamecetet keverjük össze egy tálban. 

Tegyük a céklát egy jénaiba a fokhagymával együtt, öntsük rá a balzsamecetes keveréket, majd morzsoljuk rá a fűszereket. Ízlés szerint csorgathatunk rá egy kevés mézet is. Forgassuk össze az egészet, majd takarjuk le alufóliával és süssük 1 órát. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük