
Ecetes céklasaláta otthon készítve – A piacon sem kapsz jobbat
Sültek mellé tökéletesen illik a klasszikus, ecetes céklasaláta, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz.
Tartanak még a hidegek, ilyenkor különösen fontos a vitaminpótlás. A céklás lencsesaláta rendkívül izgalmas finomság, mely sokféle módon tehető még különlegesebbé. A húsmentes táplálkozást követők számára önmagában is tökéletes választás, a húsevők köretként is kínálhatják. A pompás saláta grill- és sült húsok mellé is remekül passzol. Hús nélkül kínálva, tortillalapba csomagolva is kipróbálhatod.
Az egészséges saláta több módon is feldobható, érdemes lila hagymával dúsítani, de uborkát vagy paradicsomot is adhatsz hozzá. A különlegesebb ízhatás kedvéért citrom- helyett narancslével is kipróbálhatod, a citrusos jegyek jól passzolnak a földes céklához. Ha pedig nem szereted a kaprot, akkor korianderrel vagy petrezselyemmel teszteld le. És még feta sajt is morzsolható a tápláló salátára.
A lencsét egy éjszakára áztassuk hideg vízbe. Másnap folyó víz alatt mossuk át, majd bő vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le és tegyük salátástálba.
A céklát vágjuk fel ízlés szerint és adjuk a lencséhez.
Egy kis tálba mérjük az olajat, adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot, köményt, fokhagymát és a citrom levét. Alaposan keverjük össze, majd csorgassuk a lencsére és a céklára. Ezután a tetszés szerint felaprított kaprot is adjuk a salátához, és alaposan forgassuk egybe.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu