Lencsés burger a húsmentes napokra: szaftos zöldségpogácsa sok fűszerrel

Lencses-burger-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szaftos lencsepogácsa remek alternatíva hús helyett, és ha a bucit is házilag készíted, akkor valódi különlegességet tehetsz az asztalra.

A húsmentes hamburgerek fénykorukat élik: sok zöldségből és hüvelyesekből készült változatuk létezik, mint például a céklás, az édesburgonyás, a csicseriborsós vagy a babos, most pedig megtudhatod, hogyan készítsd el a pogácsát lencséből. Bár a zöldségpogácsák összeállítása valamivel időigényesebb, mint a húsos változatoké, abszolút megérik a befektetett energiát, mert egy igazán ízes és szaftos étel lesz a jutalmad.

A lencse ráadásul azért szuper választás, mert nagyon magas a fehérje- és rosttartalma, emellett pedig nincsen benne zsír, így az emésztésed és a szíved is megköszöni a törődést. Ha kíváncsi vagy arra, hogy mely növényeket érdemes fehérjepótlóként is fogyasztanod, akkor ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz a témáról.

Lencsés burger

Lencses-burger

Hozzávalók 4 darabhoz

A pogácsához:

  • 200 g lencse
  • 2 db babérlevél
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 közepes répa lereszelve
  • 1.5 ek paradicsompüré
  • 60 g zabpehelyliszt vagy zsemlemorzsa (kb. fél bögre)
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • olaj a sütéshez

Az összeállításhoz:

  • 4 db hamburgerbuci
  • 4 szelet vegán sajt
  • vegán majonéz, ketchup vagy mustár
  • paradicsom, uborka, saláta
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét öblítsük le folyó víznél, majd a babérlevéllel együtt tegyük egy kisebb edénybe, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.

Közben egy serpenyőben dinszteljük üvegesre a hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a répát is, és addig pirítsuk, amíg kissé megfonnyad, de még nem szottyadt. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk pár percig hűlni.

Tegyük a hagymás keveréket, a lencsét, a paradicsompürét, a zabpehelylisztet, a paprikát, a petrezselymet, a sót és borsot aprítógépbe, és dolgozzuk darabosra. Kanalazzuk a masszát egy edénybe, takarjuk le fóliával, és fél órát pihentessük hűtőben.

Osszuk négy egyenlő részre (ötre, ha kisebbeket szeretnénk), és formázzunk belőlük szabályos korongokat. Hevítsünk egy kevés olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és közepes hőfokon, mindkét oldalon süssük őket 5-6 percig. (Óvatosan az átforgatással, mert sérülékenyek!)

Az elkészült pogácsákat tegyük hamburgerbucikba, és kombináljuk tetszőleges szószokkal, zöldségekkel, sajtokkal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük